Ascultă Radio Antena Satelor Live

Caisele, esențiale în sănătate

Cultivat acum pe zone ample din toate continentele și iubit pentru delicioasele sale fructe, caisul s-a născut pe meleagurile îndepărtate ale Asiei, de unde a fost adus mai întâi în Europa, apoi s-a răspândit în întreaga lume.

21 Iulie 2015, 07:12

Cum denumirea stiintifica a caisului este Prunus armeniaca, se presupune ca ar fi originar din Armenia, insa exista si surse care sustin ca acest pom s-a cultivat in India, cu 3.000 de ani inainte de nasterea lui Hristos. Dincolo de controversele legate de originea sa, caisul este astazi cultivat pe toate continentele, acolo unde relieful si clima ii sunt favorabile.

Astfel, caisul iubeste caldura, dar indura si gerul, insa nu prea suporta fluctuatiile mari de temperatura. Peste 60 de tari din intreaga lume cultiva caisul pe zone destul de largi, Turcia fiind una dintre tarile cu o productie apreciabila de caise.

In Romania, caisul se cultiva in special in partea de sud a tarii. In trecut, datorita calitatilor terapeutice, dar si a gustului dulce, delicios pe care il au, caisele au fost considerate fructe demne de adus ca ofrande zeilor sau fructe care, odata consumate, aduceau fertilitate si vitalitate.

De-a lungul timpului, caisele au devenit din ce in ce mai iubite si mai apreciate, descoperindu-se treptat noi si noi beneficii aduse sanatatii. Si cum sa nu fie altfel, daca acest fruct are un continut atat de bogat in substante esentiale pentru noi. Asadar, fructul caisului contine vitamina A, B1, B2, B5, PP, C, E, K, potasiu, fosfor, calciu, fier si fibre.

Una dintre cele mai importante actiuni ale caisei este aceea de fortificare a celulelor nervoase ale creierului. Nutritionistii recomanda consumul de caise in cazul persoanelor care sufera de anemie, pentru ca acest fruct creste numarul de globule rosii, avand o actiune benefica si in starile de stres sau oboseala cronica. De asemenea, afectiunile osoase pot fi ameliorate cu ajutorul consumului de caise, fie ca sunt in stare cruda sau uscate.

Datorita actiunii benefice asupra oaselor, acest fruct este inclus in alimentatia copiilor, fiind un excelent protector in procesul de crestere.

Citeste continuarea pe daciccool.ro

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:26

Pește pentru un risc mai mic de depresie

Alimentele care asigura longevitatea organismului și care sunt capabile să-i dea acestuia tot ce are nevoie pentru a...

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:22

Roșii cu antioxidant

Nu uităm nici de roșii în săptămâna alimentelor extrem de sănătoase, la Sănătos și verde. Aici mă refer și la...

Roșii cu antioxidant
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:18

Nuci pentru inimă

Astăzi, la Sănătos și verde, vă recomand sa nu evitați nucile, ba chiar dimpotrivă - să le consumați deseori. Pentru că...

Nuci pentru inimă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:13

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă

Super alimentele sunt vedetele săptămânii la Sănătos și verde. Vă povestesc despre produsele care nu ar trebui să ne...

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:08

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată

Sănătos și verde săptămâna aceasta cu alimente minune. Este vorba despre acele produse atât de benefice pentru...

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată
Lămâia vă recapătă vocea
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:01

Lămâia vă recapătă vocea

. De azi înainte, răgușeala nu ne va mai chinui. Asta pentru că vom ști exact cum să acționăm în timp util și,...

Lămâia vă recapătă vocea
Ceaiul de tei calmează rășușeala
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 12:57

Ceaiul de tei calmează rășușeala

. Răgușeala este aproape inevitabilă în sezonul rece. Important este să știm cu ce să o tratăm, astfel...

Ceaiul de tei calmează rășușeala
Ceai de soc contra răcelii
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 12:52

Ceai de soc contra răcelii

Dacă se întâmplă să vă pierdeți vocea în urma unei răceli sau din orice altă cauză, am soluțiile...

Ceai de soc contra răcelii