-

Întreținerea și lucrările solului în livezi - II

Cercetatorii nostri au facut experiente privind aceste 3 moduri de intretinere a solului intr-o livada de prun, din zona Campulung Muscel, prezentate comparativ in procente, astfel:

  • Sol inierbat mai multi ani, recolta = 100%;
  • Sol inierbat doar 1 an, recolta = 121%;
  • Sol lucrat permanent, ogor negru, recolta = 395%;
  • Ogor negru combinat din luna august cu mazare de nutret, incorporata toamna prin aratura, recolta = 522%;

Deci, recolta de prune a fost de 5 ori mai mare in cazul mentinerii solului curat in prima parte si cultivat in a doua parte. Dar, acest mod de intretinere a solului nu este posibil decat in zonele cu min 600-700 mm pp anual sau cu posibilitati de irigare.

In regiunile secetoase, dat concurentei pt apa intre pomi&plante, este recomandat de mentinut ogorul negru in cursul intregii veri.

In livezile asezate pe coaste (in panta) este mai bine ca solul sa fie intelenit permanent, pt a nu fi spalat de ape, radacinile s-ar descoperi si ar suferi de caldura si frig.

Daca panta nu e prea mare, se poate folosi modul de intretinere alternativ; un interval de pomi se lucreaza ca ogor negru, iar altul se insamanteaza cu ierburi perene. Dupa 2 ani,  intervalul cu ierburi se ara, iar cel cu ogor negru se inierbeaza pt 2 ani si tot asa.  Benzile inierbate precum si cele lucrate trebuie sa fie asezate de-a curmezisul pantei , pt a feri pamantul de spalare.

Astfel, se impiedica eroziunea solului.  Ierburile in cei 2 ani, refac structura solului, pamantul se afaneaza, retine mai multa apa, devine mai fertil.

Pentru gospodarile mici, care avand pamant putin trebuie sa-l foloseasca din plin, se recomanda culturile intercalate cu plante alimentare; in zonele secetoase, de campie, se vor cultiva plante cu perioada scurta de vegetatie, pana in vara, cand apare seceta si competitia pt apa.

In zonele cu multe ploi pot fi cultivate plante cu veg pana in toamna, fiind chiar de folos pt ca opresc cresterea lastarilor din august, favorizandu-se coacerea lemnului si deci o rezistenta mai buna iarna la ger.

In ambele cazuri, se recomanda:

  • Sa se lase 1-1,5 m distanta de la tulpina pomului pana la plantele de cultura,
  • Sa se cultive plante a caror parte comestibila creste in sol, nu la suprafata (pt a nu fi otravite de subst cu care se stropesc pomii si care cad pe sol) ex: cartofi, morcov, sfecla rosie, patrunjel...
  • La plantele cultivate ca si cultura intercalata trebuie dat un supliment de ingrasaminte, fata de ceea ce se da in mod normal pomilor.