-

Recoltarea corectă a fructelor

Fructele se recolteaza cand ajung la maturitate, se deosebesc 2 feluri de maturitati:

  • Maturitate de recoltare sau de cules, care permite fructelor culese sa-si desavarseasca coacerea, capatand culoarea, gustul si aroma specifica, iar pe de alta parte face posibil transportul lor, fara ca acestea sa se strice.
  • Maturitate de consum sau tehnica este starea de dezvoltare maxima a gustului si aromei, cand fructele sunt bune pt consum sau pt prelucrare.

Maturitatea fructelor se apreciaza dupa mai multe insusiri, dintre care cele mai importante sunt:

  • Culoare, gust si aroma; intensitatea pruinei,
  • Innegrirea semintelor, desprinderea usoara de pe ramura (pentru samburoase, mai ales).

Dupa cules, merele, perele, gutuile si piersicile isi desavarsesc maturitatea in depozit ( in timpul pastrarii), in timp ce caisele, prunele, ciresele, visinele trebuie culese aproape coapte, cu 2-3 zile inainte de maturitatea de consum.

Pentru prelucrare, fructele se culeg dupa tipul de preparat procesat: pt compoturi, se culeg cu 2-3 zile inainte de a se inmuia, pt gemuri si marmelade, in momentul cand incep a se inmuia, iar pentru rachiuri cand sunt bine coapte.

Indiferent de specie sau epoca de coacere, recoltarea fructelor trebuie inceputa dimineata devreme. Culesul, ca si sortarea si ambalarea sunt operatii delicate, hotaratoare pt calitatea fructelor.

In majoritatea cazurilor se face manual, si numai in cazuri speciale prin scuturare sau mecanizat.

Cu exceptia zmeurii si a murelor care se culeg fara codita, toate celelalte se culeg cu codita. Fructele mici si cu codite lungi, cum sunt ciresele, visinele si unele soiuri de prune se apuca de codite cat mai aproape de ramura si se detaseaza printr-o miscare de rasucire si tragere intr-o parte, fara ca ramurile roditoare, mai ales ramurile buchet, sa se rupa.

Caisele si piersicile, avand codite foarte scurte, se apuca cu 4 degete si se rasucesc usor, pana se desprind de ramura.

La fel se procedeaza si cu merele si cu perele care au codita scurta la care insa miscarea de rasucire se imbina si cu o ridicarea frucului in sus sau tragerea lui intr-o parte.

Merele si perele cu codite lungi se apuca cu toata palma si se ridica si rasucesc..

Culesul fructelor incepe intotdeauna cu cele din varful pomului, apoi din exteriorul coroanei si apoi cele din interior.

Capsunii si fragii se apuca de codita si se culeg cu acestea, fara sa se atinga fructul.

La toate speciile de pomi este bine ca fructele sa fie culese in 2-3 etape, pe masura ce ele ajung la culoarea, marimea si insusirile specifice; se stie sigur ca fructele isi sporesc calitatile in intervalul parga-maturare de consum.