-

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana,  Jud. Ialomita, Comuna Cosereni

Ingrediente:

  • 1 l de lapte proaspat de vacă
  • o cana cu faina
  • 4 linguri zahar tos
  • 1 plic cu zahar vanilinat
  •  un praf de sare

Mod de preparare:

Se pune laptele la fiert; in momentul fierberii se adauga zaharul si praful de sare si se lasa la foc scazut.

Pentru colarezi, punem faina si picuram lapte: cca. 3, 4 linguri; prin amestecare se creeaza aluatul; prin framantarea cu degetele se fac niste bilute de cocă (colarezi) pe care le punem peste laptele clocotit.   Fierberea colarezilor se face la foc mic, max.10 mim..se inchide focul.  Se lasa la racit; se poate servi si cu cacao sau scortisoara. Bun, foarte bun!!

Si pentru ca suntem in Postul Craciunului avem si o reteta buna de post, din Muntenia, de la bunica Maria, a  studentei Silviei Stoica. 

 

Chisăliță de visine

Ingrediente:

250 g visine

250 g cirese (decongelate)

½ l de apa

 5 linguri malai

4 linguri zahar sau dupa gust

Se pun fructele la fiert in apa cu zahar ca la compot  si se lasa pana da in clocot de cateva ori. Se toarna malaiul amestecand cu un tel, ca sa nu se formeze cocoloase.

Se lasa la fiert cu malaiul alte 10-15 min, pana se fierbe bine malaiul (ca un terci); se gusta si daca este cazul se mai adauga zahar. Se pastreaza la frigider, putandu-se servi si cald si rece, dupa gust.

Pofta buna!!!

Sirop din muguri de brad,

Reteta de la mama Rodi a studentei Matei Vasilica

Ingrediente:

  • 1l si un sfert de apa
  • 1 farfurie muguri de brad spalati bine.
  • Zahar brun.

Se pun la fiert impreuna si dupa ce dau in clocot se mai lasa sa fiarba inca 20 minute. Se opreste focul; se lasa acoperit vasul 4 ore, dupa care se strecoara. Cantitatea de lichid se masoara si la 1 l lichid se aduaga 1 kg zahar brun; se amesteca si se pun la fiert, pana rezulta un sirop consistent.

Se pun in sticle si se lasa la racit 24 ore.

Este UN EXCEPTIONAL TONIC AL APARATULUI RESPIRATOR.