Ascultă Radio Antena Satelor Live

Combaterea bolilor și dăunătorilor în livezi

Numărul organismelor daunataoare care afecteaza sanatatea si productivitatea pomilor, ca si la om, este foarte mare. Virusuri, bacterii, ciuperci parazite, insecte, paianjeni, viermi, rozatoare, pasari, etc. se hranesc si cresc pe anumite organe ale pomilor, cu efect negativ asupra vietii pomilor si recoltei lor.

Combaterea bolilor și dăunătorilor în livezi

11 Noiembrie 2020, 17:34

Lupta cu bolile si daunatorii trebuie dusa permanent, pe parcursul intregului an si cu toate ca vara se vad cel mai bine efectele daunarii, iarna este un prilej bun de a actiona asupra patogenilor.

Evolutia stiintei ne-a pus la dispozitie diferite produse si tratamente chimice fitosanitare, dar trebuie tinut cont si de efectele nedorite pe care acestea le au asupra ecosistemului agricol, asupra oamenilor si animalelor... De aceea, ele trebuie folosite cu prudenta si oricand e posibil sa le inlocuim sau sa le completam cu metode mai putin daunatoare pentru mediu, aplicand principiile combaterii integrate.

Astfel daunatori ca afidele, cotarii, inelarul, acarienii ierneaza pe scoarta pomilor, in stadiu de ou; Nalbarul si fluturele auriu petrec iarna in stadiul de omizi, ascunse in cuiburi de frunze uscate, care le protejeaza de frig. Unele specii de garagarite, iarna, se afla in stadiul de adult, ascunse in crapaturile scoartei, in timp ce diferite specii de paduchi țestoși stau fixate pe scoarta ramurilor.

Primele masuri pe care le putem sa le aplicam iarna sunt cele mecanice, de igiena culturala, de ex:

  • Adunarea si distrugerea frunzelor uscate;
  • Taierea si arderea ramurilor uscate, atacate;
  • Adunarea si arderea cuiburilor de omizi din frunzele uscate, fixate sau atârnate de ramuri;
  • Adunarea si distrugerea fructelor mumificate, contribuie foarte mult la reducerea atacului unor ciuperci si bacterii daunatoare,
  • Razuirea scoartei, trunchiului si ramurilor groase are ca efect indepartarea unei intregi serii de daunatori aflati pe scoarta sau in crapaturi ca oua, larve, pupe sau adulti; muschii si lichenii;

Se face cu perii de sarma, iar resturile se distrug imediat prin ardere.

  • Varuitul trunchiului, in afara de efectul frumos pe care-l au pomii varuiti si de protectia scoartei de „arsurile de iarna”, are un rol deosebit in distrugerea unor specii de ciuperci parazite, oua de insecte si alti daunatori. Desi, oamenii varuiesc pomii primavara, efectul varuitului este mai bun si mai complet toamna.
  • Sapatul solului din jurul tulpinilor si aratul intregii suprafete, la inceputul toamnei, are un efect bun pt cresterea si rodirea pomilor. O serie de insecte, ouale sau pupele lor care si-au gasit adapost in sol sunt scoase la suprafata si astfel vor degera in cursul iernii. Aerul si apa patrund mai usor la radacini, implicand o mai buna extragere a SN, de care pomul are nevoie.
  • Masurile prezentate, desi simple si la indemana, contribuie in mare masura la reducerea rezervei biologice a inamicilor pomilor, scutindu-ne de eforturi mai mari, pt combaterea lor vara.

Totusi aceste masuri din pacate de multe ori nu sunt suficiente si trebuie completate cu masuri de combatere chimica, desigur apeland si la recomandarile competente ale fitopatalogilor si entomologilor nostri.

Despre cătina albă
ABC-ul micului fermier 02 Decembrie 2020, 19:23

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o...

Despre cătina albă
Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă