Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cultura murului

Azi oferim informații despre cultura murului, Rubus fructicosus, arbust peren ce face parte din familia Rosaceae (alaturi de zmeur si capsun), fiind una din cele mai vechi plante medicinale, inca de pe vremea lui Hipocrate. In prezent, murul se gaseste in numeroase soiuri si de varietati hibride; Murul este cultivat pentru fructele sale care pot fi consumate sub diferite forme, proaspete sau prelucrate, gemuri, siropuri, peltea, etc.

Cultura murului

18 Noiembrie 2020, 18:23

Continutul ridicat in vitamine, C si A, in acizi organici, saruri minerale si pigmenti antocianici, asigura murului o importanta alimentara, terapeutica si economica deosebita si implicit o profitabilitate a culturii.

Cerintele murului fata de factorii de mediu

Murele se gasesc in diferite forme, cu spini sau fara spini. Soiurile fara spini, sunt sensibile la temperaturile de -15 grade C, iar soiurile cu spini suporta temperaturi de -25 grade C, ceea ce confera acestei specii o adaptare buna la conditiile tarii noastre si o mai mare amplitudine ecologica.

Murul are cerinte foarte mari fata de apa, in special in perioada de formare, crestere si maturare a fructelor. Daca aportul de apa este insuficient, murele nu se mai dezvolta, raman mici si nu ajung la maturitate. Insa, pe de alta parte, nu suporta nici excesul de apa din sol.

Murul se poate cultiva pe soluri semi-grele, argilo-nisipoase, avand o toleranta scazuta fata de continutul de saruri din sol.

Dupa habitusul plantelor, soiurile se clasifica in 3 grupe:

  • cu port erect;
  • cu port semierect;
  • cu port repent: necesită susţinere pe spalieri.

Materialul saditor trebuie achizitionat din pepieniere autorizate, sa fie certificat, etichetat si liber de boli si daunatori; optim, trebuie sa aiba 2-3 tulpini de 20-40 cm, cu radacini bine dezvoltate, sanatoase si turgescente.

Particularitati privind organizarea si pregatirea terenului:

Murul se dezvolta foarte bine pe terenuri adapostite natural de dealuri, paduri, perdele de protectie, ferite de curenti reci si inghet.

Pentru plantatiile mari, se practica cultura de mur mecanizata din punct de vedere tehnologic; astfel, se aleg terenuri plane sau cu panta mica, randurile se orienteaza pe directia nord-sud, pentru ca plantele sa beneficieze de cat mai multa lumina.

Inainte de plantarea propriu-zisa, terenul se elibereaza de resturi vegetale, si se ara la adancimea de 35 cm.

Distantele de plantare recomandate sunt:

  • 2,5 m-3 m intre randuri si 80 cm-1.0 m intre plante pe rand, la soiurile cu tufa compacta si crestere erecta si
  • 1,5 m-2m la soiurile cu crestere semi-erecta si taratoare, cu tulpini lungi si foarte lungi.

Sisteme de sustinere

Deoarece majoritatea soiurilor de mur au tulpini lungi si foarte lungi, toate au nevoie de sistem de conducere.

Astfel, se diferentiaza urmatoarele sisteme de conducere:

  • Conducere pe un singur tutore
  • Conducere pe 2 tutori
  • Conducere pe spalier cu 2 sarme
  • Conducere pe spalier cu ondularea tulpinilor
  • Conducerea tulpinilor sub forma de evantai
  • Cultura in benzi.
Despre cătina albă
ABC-ul micului fermier 02 Decembrie 2020, 19:23

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o...

Despre cătina albă
Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă