Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum să îngrijim pomii și arbuștii fructiferi

Oamenii au iubit intodeauna pomii si s-au ocupat cu dragoste de ei. Ca orice fiinta vie, pomii isi au viata lor, adica se nasc dintr-o samanta, cresc, devin folositori prin fructele lor, apoi intra in faza de declin si pier. In viata unui pom, se deosebesc 3 perioade: a cresterii sau a tineretii, a rodirii si a imbatranirii.

Cum să îngrijim pomii și arbuștii fructiferi

02 Noiembrie 2020, 10:22

Prima perioada se caracterizeaza prin cresterea viguroasa a trunchiului, a ramurilor de schelet si a ramurilor mai scurte (secundare), ce le imbraca pe cele de schelet. Sistemul radicular creste atat in adancime cat si in lateral.

In aceasta perioada, toata puterea pomului este folosita pentru construirea unui schelet solid, variind mult de la o specie la alta, de la un soi sau port-altoi la altul, in functie de cond pedo-climatice si de agrotehnica folosita.

Piersicul rodeste cel mai repede: la 2-3 ani de la plantare

Nucul nealtoit, la 7-10 ani de la plantare;

Soiurile de mar altoite pe port-altoi franc rodesc cu 2-3 ani mai tarziu decat atunci cd sunt altoite pe port-altoi vegetativi;

Acelasi soi crescut la campie, pe un sol cernoziom, intra pe rod cu 2-3 ani mai devreme decat atunci cd e crescut la deal, pe un sol podzolit.

Conditiile de mediu si agrotehnica aplicata au cel mai mare rol in scurtarea perioadei de tinerete.

Catre sfarsitul acestei perioade, in organele pomilor ( radacini, ramuri) se depun cantitati mari de substante care servesc ca material pt formarea ramurilor de rod, si astfel pomul intra in a doua per de viata, cea de rodire.

In perioada de rodire, ritmul de crestere a ramurilor de schelet scade, in schimb se formeaza un nr tot mai mare de ramuri de rod. Desi, pomul mai creste in grosime si in inaltime, totusi predomina rodirea. Aceasta este cea mai frumoasa si mai lunga perioada din viata pomului.

Incet, incet pomul se epuizeaza; cresterile anuale incetinesc, unele varfuri ale ramurilor de schelet se usuca; fructele sunt tot mai mici si mai putine. Pomul incearca parca sa lupte prin emiterea de la baza ramurilor principale a numerosi lastari lacomi, care prin consumul de apa si SN contribuie si mai mult la uscarea varfurilor.

Cultivatorii de pomi trebuie sa cunoasca bine aceste 3 perioade de varsta si mai ales cerintele lor fata de caldura, apa aer si SN. Pe baza acestei cunoasteri, se vor putea aplica in livezi masurile agrotehnice corespunzatoare, cu ajutorul carora sa se prelungeasca mai mult per de rodire si sa reduca durata perioadei a treia, de declin.

Despre cătina albă
ABC-ul micului fermier 02 Decembrie 2020, 19:23

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o...

Despre cătina albă
Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă