Cum să îngrijim pomii și arbuștii fructiferi
Oamenii au iubit intodeauna pomii si s-au ocupat cu dragoste de ei. Ca orice fiinta vie, pomii isi au viata lor, adica se nasc dintr-o samanta, cresc, devin folositori prin fructele lor, apoi intra in faza de declin si pier. In viata unui pom, se deosebesc 3 perioade: a cresterii sau a tineretii, a rodirii si a imbatranirii.

02 Noiembrie 2020, 10:22
Prima perioada se caracterizeaza prin cresterea viguroasa a trunchiului, a ramurilor de schelet si a ramurilor mai scurte (secundare), ce le imbraca pe cele de schelet. Sistemul radicular creste atat in adancime cat si in lateral.
In aceasta perioada, toata puterea pomului este folosita pentru construirea unui schelet solid, variind mult de la o specie la alta, de la un soi sau port-altoi la altul, in functie de cond pedo-climatice si de agrotehnica folosita.
Piersicul rodeste cel mai repede: la 2-3 ani de la plantare
Nucul nealtoit, la 7-10 ani de la plantare;
Soiurile de mar altoite pe port-altoi franc rodesc cu 2-3 ani mai tarziu decat atunci cd sunt altoite pe port-altoi vegetativi;
Acelasi soi crescut la campie, pe un sol cernoziom, intra pe rod cu 2-3 ani mai devreme decat atunci cd e crescut la deal, pe un sol podzolit.
Conditiile de mediu si agrotehnica aplicata au cel mai mare rol in scurtarea perioadei de tinerete.
Catre sfarsitul acestei perioade, in organele pomilor ( radacini, ramuri) se depun cantitati mari de substante care servesc ca material pt formarea ramurilor de rod, si astfel pomul intra in a doua per de viata, cea de rodire.
In perioada de rodire, ritmul de crestere a ramurilor de schelet scade, in schimb se formeaza un nr tot mai mare de ramuri de rod. Desi, pomul mai creste in grosime si in inaltime, totusi predomina rodirea. Aceasta este cea mai frumoasa si mai lunga perioada din viata pomului.
Incet, incet pomul se epuizeaza; cresterile anuale incetinesc, unele varfuri ale ramurilor de schelet se usuca; fructele sunt tot mai mici si mai putine. Pomul incearca parca sa lupte prin emiterea de la baza ramurilor principale a numerosi lastari lacomi, care prin consumul de apa si SN contribuie si mai mult la uscarea varfurilor.
Cultivatorii de pomi trebuie sa cunoasca bine aceste 3 perioade de varsta si mai ales cerintele lor fata de caldura, apa aer si SN. Pe baza acestei cunoasteri, se vor putea aplica in livezi masurile agrotehnice corespunzatoare, cu ajutorul carora sa se prelungeasca mai mult per de rodire si sa reduca durata perioadei a treia, de declin.