Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum să îngrijim pomii și arbuștii fructiferi - II

Pentru ca pomii sa dea recolte mari, sporite de la un an la altul, trebuie ca ramurile de schelet, la toate speciile, sa fie viguroase, sanataoase si cat mai bine garnisite cu ramuri de rod, fructele formandu-se pe acestea, din muguri de rod. In acelasi timp, este necesar sa se previna slabirea sau pieirea, inainte de vreme a ramurilor de rod in varsta, si sa se asigure formarea in fiecare an a unui nr. suficent de ramuri de rod noi.

Cum să îngrijim pomii și arbuștii fructiferi - II

03 Noiembrie 2020, 10:28

Mugurii vegetativi incep sa se transforme in muguri de rod in iunie, iulie sau august(in fct de specie), deci cu 1 an inante de a inflori si rodi. Alfel spus, de la formarea mugurilor de rod pana la fructele mature, trec 2 per de vegetatie (2 veri).

Fara o pregatire corespunzatoare din vara trecuta, mugurii vegetativi nu se pot transforma in muguri de rod si deci, nu pot da fructe anul urmator.

Odata ce a intrat pe rod, pomul are tendinta naturala (mai ales piersicul, caisul si visinul) de a transforma cea mai mare parte a mugurilor sai in muguri de rod.

Are loc o inflorire abundenta, dar cel mult 10-25% din totalul florilorleaga fructe (exc. Piersicul, care poate lega pana la 80-90% fructe, dar raman mici); iar dintre fructele legate, doar 5-8% ajung la maturitate, restul cad de mici.

Aceasta risipa de flori si apoi de fructe istoveste pomul, deoarece pt inflorit si legarea de fructe, el foloseste cantitati mari de substanțe nutritive din organele sale de rezerva, substante formate cu 1 an inainte.

Pentru a asigura cresterea si maturitatea fructelor si in acelasi timp si formarea mugurilor de rod, necesari recoltei viitoare, pomicultorul trebuie sa creeze conditii favorabile de viata, de apa si substanțe nutritive in special.

Aceste conditii presupun:

  • Un SR puternic, care sa exploreze un volum mare de sol si sa absoarba cantitati mari de substanțe nutritive;
  • Dezvoltarea viguroasa si in fiecare an a ramurilor de schelet , care la randul lor asigura formarea neintrerupta a ramurilor de rod;
  • Un frunzis bogat si sanatos, care sa poata prelucra substantele absorbite prin radacini;
  • Sol aerat, drenat, bogat in humus;
  • Prevenirea si combaterea atacului de boli si daunatori.

In concluzie, este necesar ca terenul din livada sa fie bine lucrat, ingrasat si udat.

Despre cătina albă
ABC-ul micului fermier 02 Decembrie 2020, 19:23

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o...

Despre cătina albă
Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă