Ascultă Radio Antena Satelor Live

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o importanţă deosebită, întâlnit atât în flora spontană cât şi în cea cultivată.

Despre cătina albă

02 Decembrie 2020, 19:23

La noi în ţară, Cătina albă se găseşte îndeosebi în zona Subcarpaţilor din Muntenia şi Moldova, începând de la râul Olt până la Valea Bistriţei. Cea mai mare densitate cătina o are în bazinul Buzău.

Cătinei i se spune şi ”Poliploid” – datorită numărului mare de cromozomi, prin care se măresc puterea de rezistenţă şi capacitatea de concurenţă. Această specie pionieră este favorizată şi de sistemul său radicular, precum şi de simbioza cu micorizele.

Cătina albă este utilizată ca plantă agrofitoehnică pentru stabilizarea solului şi terenurilor în pantă sau sub formă de gard viu datorită spinilor puternici la împrejmuirea plantaţiilor pomicole. Este deosebit de valoroasă şi ca plantă meliferă.

Utilizată in agricultură, cătina albă fertilizează natural solul cu azot produs de activitatea simbiotică cu microorganismele fixatoare de azot.

Poate fi folosită cu succes în furajarea animalelor.

Fructele de cătină albă conţin “o farmacie de Substanţe bioactive, sanogene pentru organism”, dupa cum spunea academicianul Ion Brad, care i-a dedicat o carte.

Astfel, conţin:

  • Vitamine: A, B1, B2, B6, C, E, F,
  • Zaharuri, acizi organici, fibre,
  • Uleiuri volatile,
  • Substanţe minerale diferite: Ca, P, Na , Mg, Fe, Se, Cr, Se
  • enzime,
  • antioxidanţi.

Particularităţi biologice:

În România se identifică mai multe soiuri de cătină, clasificate astfel: extratimpurii, timpurii şi tardive.

În funcţie de locul în care este plantată, cătina are un port înalt de 1,5 – 3,5 – 4m; în zonele aride aceasta are un habitus aproape târâtor, fiind o adaptare la condiţiile de mediu.

Cătina este o specie precoce, ce intră repede pe rod, din anul 3 de la plantare. La noi în ţară, durata de viaţă biologică a cătinişurilor este între 18 şi 20 de ani.

Cătina este o planta unisexuat dioică, adică pentru a face fructe este nevoie de două exemplare, unul de gen feminin, care face fructe şi celălalt mascul, care asigură polen pentru polenizare.

Optim ar fi, la 4 – 7 plante de gen feminin, plantat un exemplar masculin, pentru o producţie mare şi constantă de fructe.

Sistemul radicular la cătină este foarte bine dezvoltat, cu rădăcini trasante ce pot ajunge până la 20 – 24m lungime, fapt ce conferă bune calităţi în consolidarea solurilor puţin stabile.

Fructele sunt mici, ovoidale, de culoare predominant portocalie.

Cătina înfloreşte odată cu aparitia frunzelor, primăvara timpuriu.

Fructele se coc începând cu jumătatea lunii august.

Cerinţele cătinei faţă de factorii de vegetaţie:

  • Fiind o specie rustică, creşte pe toate tipurile de sol; totusi, realizează producţii mari pe terenuri cu fertilitate medie, uşoare şi permeabile.
  • Preferă lumina abundentă, directă,
  • Are rezistenţă mare la insolaţie, secetă şi ger,

Se dezvoltă bine în condiţii de umiditate moderată şi nu suportă excesul de apă în sol sau la suprafaţa acestuia.

Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă
Plantarea, fertilizarea și recoltarea murelor
ABC-ul micului fermier 19 Noiembrie 2020, 18:28

Plantarea, fertilizarea și recoltarea murelor

Plantarea In functie de zona de cultura se alege momentul plantarii, soiul si particularitatile de pregatire a terenului....

Plantarea, fertilizarea și recoltarea murelor