Ascultă Radio Antena Satelor Live

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică (ajunge până la 1.5 m înălţime), care, creşte spontan în regiunile deluroase şi muntoase, dar poate fi şi cultivat in pepiniere sau pe lângă casă;

Despre cultura agrișului

30 Noiembrie 2020, 19:08

Fructele ajung la maturitatea de consum in perioada iunie-iulie putand fi valorificate cu succes in alimentatie si în industria farmaceutică, deoarece conțin acizi organici, fibre vegetale, minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu), zaharuri și vitaminele A, B1, B2, C, P. Agrișele pot fi consumate proaspete, uscate sau congelate, fie procesate sub formă de compot, peltea, dulceață sau sucuri naturale.

O plantație de agrișe poate fi valorificată timp de 20-30 de ani, dacă este bine îngrijită, reprezentand o bună alegere pentru cei care vor să investească în domeniul agricol, aducand profitabilitate cultivatorilor.

Cele mai cunoscute soiuri de agris sunt: Verda, Virens, Sirius, Jubilar, Somes, Rezident de Cluj, Zenit, White Smith, Cernomor... Un material săditor de calitate se va procura doar din pepiniere sau statiuni de cercetare autorizate.

Paricularitati biologice

Pe tulpinile de 2-3 ani se formeaza ramuri de rod scurte, de tip buchet. Inflorirea are loc primavara devreme, iar polenizarea se realizeaza cu ajutorul insectelor.. fructifica în al doilea an de la plantare.

Agrişul este un arbust nu foarte pretenţios fata de factorii de vegetatie şi destul de adaptabil, care preferă solul uşor, bine drenat, cu un PH optim de 4,6 - 5, bogat în substanţe nutritive şi aerisit. Se dezvoltă atât în locuri cu lumina cât şi în semiumbră.

În ceea ce privește temperatura, agrișului îi priesc temperaturi între 15 și 25 de grade Celsius, iar iarna rezistă și la temperaturi de până la -32 de grade Celsius.

Paricularitati tehnologice

Plantarea se face toamna sau primăvara devreme; înainte, rădăcinile arbuștilor trebuie fasonate, iar după aceea adăugate într-un amestec de pământ galben, gunoi de grajd și apă. În acest mod, arbuștii se adaptează mai bine solului în care vor fi plantați.

Dist de planatare:se recomanda 2,5-3 m distanta intre randuri si 0,8-1 m intre plante, pe rand, in cazul soiurilor de vigoare mica. In cazul soiurilor cu vigoare mare, distanta intre plante pe rand creste la 1,2-1,5 m.

Se sapă o groapă la o adâncime de cca. 35 de cm, care se umple cu circa 1kg de pământ negru, 1-3 kg de gunoi grajd şi o cantitate mai mică de cenuşă, cca 200-300 grame.

În primii doi ani după plantare, cultura de agriș trebuie irigată, pentru ca planta să dezvolte rădăcini puternice și să devină rezistentă la secetă , la fel ca și în cazul viței de vie. De asemenea, este importanta curatarea arbuștilor de buruienile care cresc împrejurul lor.

Lucrările de tăiere sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a agrișului. Acestea se realizează sub formă de tufă sau de trunchi.

Combaterea bolilor si daunatorilor

Reprezinta o veriga importanta in tehnologia de cultura a agrisului. Dintre principalele boli intalnite la agris amintim: fainarea, antracnoza, rugina, iar, ca si daunatori, afidele, cotarul, sfredelitorul tulpinilor.

Îngrijit cum se cuvine, agrişul va rodi 20-30 de ani consecutiv.

Despre cătina albă
ABC-ul micului fermier 02 Decembrie 2020, 19:23

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o...

Despre cătina albă
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă
Plantarea, fertilizarea și recoltarea murelor
ABC-ul micului fermier 19 Noiembrie 2020, 18:28

Plantarea, fertilizarea și recoltarea murelor

Plantarea In functie de zona de cultura se alege momentul plantarii, soiul si particularitatile de pregatire a terenului....

Plantarea, fertilizarea și recoltarea murelor