Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fertilizarea livezilor

Trebuie tinut cont ca pomii si arbustii fructiferi sunt culturi perene, dezvoltandu-se pe același teren timp mai mulți ani. Ingrăşămintele care se folosesc in pomicultură trebuie sa contina cel putin principalele elemente care intra in hrana pomilor: azot, fosfor, potasiu.

Fertilizarea livezilor

09 Noiembrie 2020, 17:04

In afara de acestea, pomii mai extrag din sol si microelemente, cum sunt: fier, cupru, magneziu, zinc.

In funcție de forma sub care se prezinta, ingrăşămintele sunt de 3 feluri:

  • organice ( gunoi de grajd)
  • minerale,
  • verzi,

folosite fie impreuna, fie separat;

Ingrăşămintele organice sunt cele mai bune, deoarece sporesc calitatea si cantitatea recoltei si contribuie la imbunatatirea propr fizio-chimice si biologice ale solului.

Gunoiul de grajd se poate aplica atat in stare proaspata, odata cu aratura adanca a solului, dar si fermentat, cand se aplica la suprafata, in groapa de plantare sau sub proiectia coroanelor.

Cantitatea variaza dupa specia. varsta pomilor, suprafaţa proiecţiei coroanei şi a intervalelor dintre rânduri si dupa posibilitati, desigur.

Atenție, însă, la respectarea perioadei de interdicție prevăzută de Codul de bune practici agricole. Nerespectarea acesteia conduce la poluarea apei din pânza freatică!

Ingrăşămintele minerale, produse in fabrici, sunt in principal azotate, fosfatice si potasice; pot fi si minerale complexe, care le contin pe toate.

La pomii tineri, pana la intrarea pe rod, se aplica îngrăşăminte pe baza de azot.

Odata cu intrarea pe rod este necesar sa se intervina cu toate tipurile de îngrăşăminte chimice, deoarece pomii extrag din sol cantitati mari de substanță nutritivă.

La pomii in plina productie cele mai bune rezultate se obtin prin folosirea combinata a îngrăşămintelor organice cu cele minerale.

Ingrăşămintele organice, cele minerale, fosfor, potasiu si 1/3 din azot se aplică toamna, o data cu aratura; primavara, inainte de inceperea vegetatiei, se incorporeaza 1/3 din azot, iar ultima treime se aplica dupa legarea fructelor.

In livezile unde există sisteme de irigații cu picătura, se recomandă utilizarea fert-irigării. Astfel, îngrășămintele sunt mai bine dozate și mai exact distribuite.

Ingrăşămintele verzi - se obtin de la plante care dau o masa vegetativa bogata: lupin, floarea -soarelui, borceag..semanate, pentru a fi incorporate in sol; sunt folosite in mod special pe soluri nisipoase sau pe cele lutoase, grele.

Ingrăşămintele foliare – se folosesc pe langa cele radiculare, aplicate pe frunze, prin stropiri.

Sunt ingrașăminte simple – destinate plantelor la care constata lipsa unor microelemente ( cu simptome evidente, determinate de specialisti): Fe, Mn, Bo

Îngrașăminte complexe – cele mai folosite, care pe langa o serie de substanțe nutritive, contin si substanțe de stimulare a proceselor de transformare si de transport a substanțelor nutritive.

Ele vin insotite de o fisa tehnica, in care se precizeaza concentratia, doza, momentul de aplicare si alte date tehnice.

Despre cătina albă
ABC-ul micului fermier 02 Decembrie 2020, 19:23

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o...

Despre cătina albă
Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă