Ascultă Radio Antena Satelor Live

Întreținerea și lucrările solului în livezi

Un prim mod de intretinere a solului in livezi este: Ințelenirea permanenta a solului in livezi – este buna doar pt zonele deluroase, cu multe ploi. In zonele cu mai putine precipitatii, ințelenirea mai mult dauneaza decat ajuta deoarece: Ierburile formeza de pe suprafata solului impiedica patrunderea apei la radacina pomilor; Aerul patrunde mai greu si atunci radacinile pomilor se repartizeaza in straturile superioare, fiind astfel expuse la seceta vara si la ger iarna, daca solul nu este acoperit de zapada. Pomii cresc slab, dau recolte mici, de calitate inferioara. Daca intelenirea se face provizoriu, pentru 1-2 ani, cu plante ca: trifoiul, lucerna si exista si posibilitatea udarii livezii, efectul asupra solului este favorabil: se reface structural si se imbogateste in humus.

Întreținerea și lucrările solului în livezi

04 Noiembrie 2020, 10:45

Un al doilea mod de intretinere a solului in livezi este:

  • Mentinerea permanenta a ogorului negru – adica solul se mentine curat de buruieni si afanat in cursul vegetatiei, prin discuire sau prasile repetate.

Avantaje:

- apa din ploi ajunge repede la radacini;

  • solul fiind afanat la suprafata, se impiedica evaporarea apei;
  • intr-un sol afanat, aerul patrunde usor, pamantul se incalzeste mai repede, microorg. din sol se inmultesc si transforma resturile vegetale in humus si saruri minerale pe care pomii le absorb odata cu apa;
  • nu exista concurenta pt hrana/apa cu buruienile

Concluzie – pomii sunt mai vigurosi, formeaza mai multi muguri de rod si dau recolte mai mari.

  • Totusi, prin lucrarea repetata a solului, acesta se batatoreste, se distruge structura solului cu consecintele aferente. Pt a reduce aceste efecte nedorite solul se ara toamna la adancime de 20-22 cm in livezile de mar si par si la 15-18 cm in cele de prun, cais, piersic, cires si visin si de arbusti fructiferi; si primavara se face afanarea solului la 10-12 cm, cu cultivatorul sau cu sapa (in livezile mici), pe toata suprafata, inclusiv sub coroana pomilor.

Un alt mod de mentinere a solului in livezi este:

  • Ogorul negru combinat cu plante acoperitoare sau ogorul negru ocupat

In prima jumatate a verii, solul din livada se mentine ogor negru; in august se insamanteaza mazare furajera, lupin galben, secara care cresc pana in toamna, dau o masa verde imp. care prin aratura de toamna se ingroapa in sol ca ingrasamant verde.

Avantaje:

- pomii beneficiaza de hrana, prin descompunerea ingrasamantului verde ;

  • aerul si apa patrund usor in sol;
  • pomii cresc puternic, cu un foliaj sanataos necesar dezvoltarii fructelor si apoi pt transformarea mugurilor vegetativi in muguri de rod;
  • vara, culturile de acoperire extrag apa din sol; din aceasta cauza, cresterea lastarilor incetineste inca de prin august si atunci lemnul lastarilor are timp sa se coaca, pana in toamna, ceea ce este benefic pt rezistenta lemnului la ger, iar primvara urmatoare pomii infloresc abundent si leaga rod bogat.
Despre cătina albă
ABC-ul micului fermier 02 Decembrie 2020, 19:23

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o...

Despre cătina albă
Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă