Ascultă Radio Antena Satelor Live

Întreținerea și lucrările solului în livezi - II

Cercetatorii nostri au facut experiente privind aceste 3 moduri de intretinere a solului intr-o livada de prun, din zona Campulung Muscel, prezentate comparativ in procente, astfel: Sol inierbat mai multi ani, recolta = 100%; Sol inierbat doar 1 an, recolta = 121%; Sol lucrat permanent, ogor negru, recolta = 395%; Ogor negru combinat din luna august cu mazare de nutret, incorporata toamna prin aratura, recolta = 522%;

Întreținerea și lucrările solului în livezi - II

05 Noiembrie 2020, 10:51

Deci, recolta de prune a fost de 5 ori mai mare in cazul mentinerii solului curat in prima parte si cultivat in a doua parte. Dar, acest mod de intretinere a solului nu este posibil decat in zonele cu min 600-700 mm pp anual sau cu posibilitati de irigare.

In regiunile secetoase, dat concurentei pt apa intre pomi&plante, este recomandat de mentinut ogorul negru in cursul intregii veri.

In livezile asezate pe coaste (in panta) este mai bine ca solul sa fie intelenit permanent, pt a nu fi spalat de ape, radacinile s-ar descoperi si ar suferi de caldura si frig.

Daca panta nu e prea mare, se poate folosi modul de intretinere alternativ; un interval de pomi se lucreaza ca ogor negru, iar altul se insamanteaza cu ierburi perene. Dupa 2 ani, intervalul cu ierburi se ara, iar cel cu ogor negru se inierbeaza pt 2 ani si tot asa. Benzile inierbate precum si cele lucrate trebuie sa fie asezate de-a curmezisul pantei , pt a feri pamantul de spalare.

Astfel, se impiedica eroziunea solului. Ierburile in cei 2 ani, refac structura solului, pamantul se afaneaza, retine mai multa apa, devine mai fertil.

Pentru gospodarile mici, care avand pamant putin trebuie sa-l foloseasca din plin, se recomanda culturile intercalate cu plante alimentare; in zonele secetoase, de campie, se vor cultiva plante cu perioada scurta de vegetatie, pana in vara, cand apare seceta si competitia pt apa.

In zonele cu multe ploi pot fi cultivate plante cu veg pana in toamna, fiind chiar de folos pt ca opresc cresterea lastarilor din august, favorizandu-se coacerea lemnului si deci o rezistenta mai buna iarna la ger.

In ambele cazuri, se recomanda:

  • Sa se lase 1-1,5 m distanta de la tulpina pomului pana la plantele de cultura,
  • Sa se cultive plante a caror parte comestibila creste in sol, nu la suprafata (pt a nu fi otravite de subst cu care se stropesc pomii si care cad pe sol) ex: cartofi, morcov, sfecla rosie, patrunjel...
  • La plantele cultivate ca si cultura intercalata trebuie dat un supliment de ingrasaminte, fata de ceea ce se da in mod normal pomilor.
Despre cătina albă
ABC-ul micului fermier 02 Decembrie 2020, 19:23

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o...

Despre cătina albă
Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă