Magiunul românesc
Azi, fiind vineri, pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima din roadele lunii Octombrie, prunele, pe care le vom procesa conform unei retete vechi, romanesti, mostenite de la bunici..este vorba de magiun.

16 Octombrie 2020, 06:18
Ca produs traditional, in bucataria romaneasca, magiunul reprezinta un aliment cu pondere in randul produselor conservate, consumat din toamna pana in primavara, de persoanele de toate varstele, atat ca mic dejun cat si ca desert, ca atare sau ca umplutura in diverse produse de patiserie. Pâinea unsă cu magiun de prune cred că ne amintește tuturor de gustările din copilărie! Știau bătrânii noștri ce știau când făceau asemenea delicatese naturale. În ziua de azi acest magiun de prune face furori și în străinătate!!
Prunele sunt extrem de bogate in zaharuri, acizi organici, vitamine: A si B ,minerale: potasiu, calciu, fosfor, magneziu.
Soiurile de prune utilizate in obtinerea magiunului sunt numai din varietati de toamna, bine coapte, dulci, care apartin soiurilor: Grasa Romaneasca (dau aroma si gust agreabil, cu randament bun de prelucrare), Grasa ameliorata, Vinata Romaneasca, Tuleu Gras, Bistriteana sau Brumarie (cele mai indicate in obtinerea unui magiun de calitate, cu aroma puternica, gust dulce – acrisor placut, si consistenta buna, culoare brun inchis).
Mod de preparare:
- Spalam prunele si le scoatem samburii:
- Le dam prin masina de tocat:
- Se recomanda alegerea unor cratițe largi (de min. 30-40 cm diametru sau chiar de 50-60 cm) cu fundul gros și a unor site sau discuri metalice pe care acestea să fie așezate deasupra focului. Suprafața mare accelerează vaporizarea, adică magiunul va scădea mai repede și va reduce timpul de lucru.
- Le punem la fiert - la foc mic si amestecand des sa nu se prinda de vas.
- Magiunul ar trebui să scadă la jumătate față de cantitatea inițială de fructe dar sunt cazuri în care acesta este fiert și mai mult, până devine foarte gros. (n.b - mucegaiurile apar în medii umede și de aceea se încearcă eliminarea apei din fructe.
- Timpul de fierbere in medie o oră și jumătate; ca proba, trebuie să putem trage o linie cu lingura de lemn pe fundul cratiței iar aceasta să nu fie acoperită imediat de magiun.
- Magiunul se mai îngroașă în timp ce se răcorește.
- Borcanele sterilizate se umplu cu magiunul cald și se închid imediat cu capacul;
- Intoarcem borcanele cu fundul in jos (sa nu patrunda aerul); se învelesc în cârpe curate și se lasă 24 de ore să se răcorească încet.
Din aprox 1,5 kg de prune se obțin 2 borcane de 320 ml cu magiun.
Stiati ca: prima cerere depusa, in Romania pentru obtinerea protectiei denumirii cu Indicatie Geografică Protejata (IGP) este pentru „MAGIUNUL NATURAL DE PRUNE TOPOLOVENI?