Ascultă Radio Antena Satelor Live

Păstrarea fructelor în stare proaspătă II

Continuam sa vorbim despre pastrarea fructelor in stare proaspata la nivelul gospodariilor/fermelor. Gutuile se vor recolta numai dupa ce puful de pe ele a cazut ( in popor se spune ca cele mai bune gutui se recolteaza dupa Sf Dumitru);

Păstrarea fructelor în stare proaspătă II

22 Octombrie 2020, 07:27

se aseaza in lazi de lemn si se vor pastra in depozite frigorifice, cu temp de 0 gr C si umidit. 90%, circa 3-4 luni. In pivnite, pot fi pastrate 2 luni, cu temp.1-2 gr.C.

Perele – se recolteaza cd ajung la maturitate pentru valorificare imediata, si mai devreme, cd culoarea este verde-galbui pentru depozitare. Deoarece coaja perelor este mai subtire decat cea a merelor, vatamarea si deprecierea se face mai usor, de aceea este bine sa fie asezate dupa recoltare in ladite prevazute cu cofraje de plastic si se vor lasa peste noapte afara, pt pre-racire. Temp. de pastrare este de -1gr.C, iar umidit aerului de 90% , timp de 3-4 luni. Saptamanal se face trierea lor (verificarea și eliminarea celor stricate pentru a preveni îmbolnăvirea celorlalte).

Prunele - se recolteaza pt comercializare, inainte de grd de maturare; pentru pastrare in depozite se aseaza in ladite, la temp de 0 gr.C si umidit 90%, max 2luni.

Recoltarea nucilor se realizează în funcție de modul de valorificare: la începutul toamnei,când coaja verde a crăpat și se despinde ușor de pe nucă, iar miezul are o culoare galbenă.

- Pentru dulceața de nuci verzi- recoltarea se face când fructele au 1,5-2,0 cm în diamentru;

- Pentru lichior - nucile se recoltează înainte de întărirea endocarpului;

- Pentru sămânță- nucile se recoltează când epicarpul crapă;

Recoltarea nucilor se poate realiza manual sau mecanizat, cu vibratoare speciale care scutură fiecare șarpantă. Adunatul nucilor se face manual sau mecanizat.

Inainte de depozitare, se vor lasa intinse la soare cateva zile pt a se usca bine.

Nucile se pastreaza in coaja, in lazi de lemn, saci de panza/hartie, pt a evita mucegairea, la temp.de 0-3 gr.C si umidit 75%, pana la 1an jumate. Se pot comercializa in coaja sau numai miezul.

Stiati că:

Nucile sunt un aliment sănătos, fiind potrivite atât pentru gustările de peste zi, cât şi în salate, preparate de patiserie si traditional in coliva? Cu un conţinut bogat de acid folic, vitaminele A, C, E, K, colină, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, proteine, fibre, acizi graşi Omega 3 şi 6, nucile sunt unele dintre cele mai nutritive alimente.

Strugurii de masa se recolteaza cu grija pt a nu distruge stratul de pruina, cu rol important in pastrare. Se aseaza in ladite si se depoziteaza in camera frigorifice la temp.de 0 gr.C si umidit. 95%. Se pot pastra 5-6 luni. Mare atentie la trecerea brusca de la temp de pastrare, la cea din magazine, care daca nu e facuta treptat, duce la deprecierea strugurilor.

Despre cătina albă
ABC-ul micului fermier 02 Decembrie 2020, 19:23

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o...

Despre cătina albă
Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă