Ascultă Radio Antena Satelor Live

Păstrarea fructelor/legumelor în stare proaspătă

Suntem încă în Octombrie, luna lui Brumărel, am recoltat fructele; o parte ajunge spre comercializare sau procesare și altă parte spre păstrare. Azi vorbim pe scurt despre păstrarea merelor în stare proaspătă cât mai mult timp.

Păstrarea fructelor/legumelor în stare proaspătă

21 Octombrie 2020, 06:54

In gospodarii:

Merele pot fi pastrate in stare proaspata intre 6-8 luni, daca li se asigura conditii de temperatura si umiditate specifice. Cel mai bine insa se vor pastra merele a caror dezvoltare nu a fost stimulata chimic.

Se recomanda asigurarea unor temp. cat mai aproape de 0 gr.C si la o umiditate crescuta ( 88-92%) a aerului in beciuri sau pivnite.

In fiecare an, inainte de introducerea merelor in depozit, se recomanda sa se faca o dezinfectie si o desinsectie; dupa curatenie, se lasa sa se usuce bine.

Acelasi lucru se face si cu lazile in care se pun merele, evitandu-se transmiterea bolilor si daunatorilor de la o recolta la alta si pt a preveni dezvoltarea mucegaiului ce poate deprecia fructele. Lazile se vor pune sa se usuce la soare.

Merele se recolteaza in fct de soi; dupa recoltare, inainte de introducere in depozite, merele se vor lasa o noapte afara, in lazi de lemn/plastic, pt pre-racire.

Cele mai indicate soiuri de mere pentru depozitare sunt: Jonathan, Idared, Starkrimson, Golden Delicios, Prima și Wagner.

Despre cătina albă
ABC-ul micului fermier 02 Decembrie 2020, 19:23

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o...

Despre cătina albă
Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă