Ascultă Radio Antena Satelor Live

Păstrarea proaspătă a fructelor în gospodării

AfinelesiAgrisele se vor recolta direct in cosulete sau casolete de plastic si se pastreaza in frigidere la temp. de 0 gr C si umidit. 90%; afinele 3-4 zile, agrisele pana la 2-3 saptamani.

Păstrarea proaspătă a fructelor în gospodării

26 Octombrie 2020, 09:09

Coacazele se culeg ciorchini intregi, cd bobitele au culoarea specifica soiului si se aseaza in cosulete sau casolete de plastic si apoi in ladite. Se pot pastra pana la 2 sapt. daca se tin in frigidere la temp de 0-1 gr C si umidit. 85- 90%.

Murele se vor recolta direct in cosulete sau casolete de plastic (cu max 5 zile inainte de a fi comercializate) si se tin in frigidere la temp de 0-1 gr C si umiditate 85- 90%. Dupa aceasta perioada, incep sa fermenteze si isi pierd calitatile nutritive.

Zmeura se recolteaza intotdeauna in ziua in care se consuma, prelucreaza sau comercializeaza sau cel mult cu o zi inainte, fiind foarte perisabila. Se face direct in cosulete/casolete/pahare de plastic; daca se recolteaza cu o zi inainte se tin in frigidere la temp de 0 gr C si umiditate 90%.

Capsunii daca se urmareste comercializarea lor, se recolteaza cand sunt pe jumatate copti si se aseaza direct in cosulete sau casolete de plastic si apoi in ladite. Se pot pastra pana la 2 sapt daca se tin in frigidere la temp de 0-1 gr C si umiditate 85- 90%. Dupa aceasta perioada pulpa se inmoaie, pierd in greutate si in calitate.

Ciresele si Visinele se vor aseza direct in ladite mici in timpul recoltarii si se pot pastra max.2 sapt daca se tin in frigidere la temp de 0 gr C si umiditate 85- 90%.

Caisele se vor aseza in ladite mici in timpul recoltarii si se pot pastra pana la 2 sapt. daca se tin in frigidere la temp de 0 gr C si umiditate 90%. In depozitele moderne cu atm controlata se pot pastra si 1 luna.

Piersicile se vor recolta inainte ca pulpa sa se inmoaie, evitand astfel deteriorarea pielitei. Cand fructele au inceput sa se coloreze pe partea opusa coditei, se pot recolta. Nu se recomanda recoltarea lor cd sunt prea verzi pt ca isi pierd calitatile senzoriale. Se vor aseza in ladite prevazute cu cofraje de plastic; se vor depozita in frigidere la temp de 0 gr C si umiditate 90%, putand fi pastrate pana la o 1 luna; in depozitele moderne cu atm controlata se pot pastra si 6-7 sapt.

Nectarinele se vor recolta cd pielita a capatat culoarea de maturitate, dar inainte ca pulpa sa se inmoaie, evitand astfel deteriorarea pielitei. Se vor aseza in ladite prevazute cu cofraje de plastic; se vor depozita in frigidere la temp de 0 gr C si umiditate 90%, putand fi pastrate pana la 2 sapt; In depozitele moderne se pot pastra si 4 sapt.

Alunele si migdalele - dupa recoltare se vor intinde la soare 4-5 zile sa se usuce bine, apoi se vor pastra in ladite de lemn, saci de hartie sau panza, in spatii cu temp. de 0 gr C si umidit. 75%. Pot fi pastrate ca si nucile, 1an si jumatate, daca se respecta cond de temp si umidit.

Despre cătina albă
ABC-ul micului fermier 02 Decembrie 2020, 19:23

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o...

Despre cătina albă
Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă