Păstrarea proaspătă a legumelor în gospodării și ferme
Cel mai uşor se păstrează cartofii, varza alba-rosie, conopida, ceapa, usturoiul, prazul, telina, sfecla rosie, rădăcinoasele. Contează foarte mult ca sortarea lor să fie atent făcută; se aleg numai cele sanatoase, care nu prezinta urme de vatamare sau pete; sa provina din loturi ce nu au fost tratate chimic. Se vor curata de pamant si se vor lasa peste noapte afara pt pre-racire.

27 Octombrie 2020, 09:16
Depozitarea TREBUIE să se facă în spaţii potrivite: beciuri, pivnite, santuri, silozuri, depozite.
Santurile pentru pastrarea legumelor pot avea adancimea de 50-100 cm iar latimea de 100-150 cm. Lungimea acestora este determinata de cantitatea de legume ce urmeaza a fi depozitata. Pe fundul santului se pune un strat de nisip; deasupra se aseaza un strat de paie, apoi se acopera cu pamant.
Radacinoasele se curata de pamant si frunze, iar cotorul ramas dupa ruperea frunzelor, se va rasuci putin. Se vor aseza in lazi cu nisip sau in santuri cu varful in jos, fara a se atinge intre ele; se aseaza un rand de nisip pe fundul lazilor sau santurilor, apoi un rand de legume, se presara peste ele un alt strat de nisip, apoi se continua cu un alt strat de legume.
Cartofii, ceapa, usturoiul se pun in lazi de lemn. Pt ceapa si usturoi se mai practica si impletirea cozilor formand funii, care apoi se atarna in poduri sau beciuri.
Este foarte important ca temperatura de pastrare sa nu mai scazuta de 2-3 gr.C, mai ales sub 0, altfel vor ingheta si se vor deprecia. Daca temperatura va fi mai mare de 2-3 gr.C, atunci legumele vor incolti, vor inverzi si vor exista pierderi calitative si cantitative.
Incoltirea si inverzirea sunt favorizate si de lumina, de accea se va evita patrunderea luminii naturale in depozite.
Cartofii – se pastreaza in becuri, pivnite, la intuneric, cu temp. de 2-3 gr C, cca. 3-4 luni. Pentru o perioada mai mare de timp se recomanda depozitarea in santuri/silozuri.
Ceapa – se pastreaza in lazi de lemn/plastic in becuri, pivnite, la intuneric, cu temp. de 2-3 gr C; se evita temp sub 0 gr C, dar si cele mai mari de 4 gr C pt a nu favoriza inverzirea. In cond favorabile, se poate pastra pana primavara tarziu, fara pierderi importante. Daca totusi ceapa a inghetat, pt a se evita stricarea, este bine sa nu se miste din locul in care se afla; in acest mod dupa dezghet, va putea fi utilizata.
Arpagicul se pastreaza in pungi de hartie, panza, in locuri uscate, la temp de 2-3 gr.C; se mai poate conserva in otet.
Prazul se ingroapa pe jumatate in nisip, cu frunzele in sus, se poate pastra pana primavara tarziu.
Morcovul, Pastarnacul, Radacina de Patrunjel - se pastreaza ca si celelate radacinoase in lazi cu nisip, la temp de 1-2 gr.C, de toamna pana primavara tarziu. Se mai pot conserva prin congelare sau murare.