Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plantarea, fertilizarea și recoltarea murelor

Plantarea In functie de zona de cultura se alege momentul plantarii, soiul si particularitatile de pregatire a terenului. Soiurile de mur fara spini se planteaza de obicei, primavara pe un teren lucrat de toamna, iar soiurile de mur cu spini se planteaza toamna indiferent de zona de cultura.

Plantarea, fertilizarea și recoltarea murelor

19 Noiembrie 2020, 18:28

Plantarea se realizeaza in gropi, efectuate manual sau mecanic. Odata plantarea realizata, se aplica o fertilizare cu 5-6 kg de gunoi de grajd descompus.

Sisteme de sustinere:

Conducerea murului pe un singur tutore presupune prezenta unui tutore inalt de 2.3-2.4 m, fixat in pamant, la distanta de 25 -30 cm de planta, in lungul randului si in jurul caruia se conduc tulpinile de 2 ani, sub forma de spirala, Tulpinile de un an ce apar la baza tufelor se conduc pe pamant in lungul randurilor, in aceeasi directie. Un dezavantaj al acestui tip de conducere il reprezinta aglomerarea tulpinilor pe tutore si favorizarea aparitiei atacului de putregai cenusiu, Botrytis cinerea.

Conducerea murului pe doi tutori presupune existenta a doi tutori plasati de o parte si de alta a tufei, la distanta de 25-30 cm in directia randului. Pe unul din tutore se conduc tulpinile de 2 ani si pe celalalt tulpinile de un an, usurand astfel si executarea lucrarilor solului.

Conducerea murului pe spalier cu 2 sarme, presupune fixarea de spalier la inaltimea de 1 m si 1,7 m a tulpinilor de 1 an si 2 ani. Acestea se paliseaza la nivele diferite si se dirijeaza in una sau mai multe directii.

Conducerea murului pe spalier cu ondularea tulpinilor este o metoda folosita mai rar doar in cazul soiurilor de mur cu numar redus de tulpinii, insa foarte lungi.

Conducerea murului pe spalier sub forma de evantai este un sistem tot mai des folosit in productie si care raspunde bine cerintelor biologice ale murului. Prin folosirea acestui sistem plantele sunt mai bine luminate, aerisite iar lucrarile ce se executa pe planta se fac mai usor.

Cultura murului in benzi este o metoda foarte rar folosita din cauza intretinerii dificile a plantelor.

Cerintele murului mari fata de apa, conduc la necesitatea implementarii in cultura a unui sistem de irigat, ales in functie de apa existenta in sol si natura solului,

Sistemul de irigat ales poate fi: pe brazde, prin aspersiune sau picurare.

Atentie! Dupa jumatatea lunii septembrie nu se mai iriga, pentru a se reduce cresterea vegetativa si a se favoriza coacerea lemnului.

In plantatiile de mur, solul se mentine curat de buruieni, intre randuri si intre plante pe rand, prin araturi superficiale, discuiri si frezari repetate.

Fertilizarea plantatiilor

Pentru o rodire abundenta plantatia de mur are nevoie de o fertilizare rationala a solului, inca de la planta premergatoare si pana la defrisare. In functie de fermitatea solului, varsta plantatiei, starea fiziologica a plantelor se calculeaza cantitatile de ingrasaminte si tipul acestora.

In general, murul este o cultura rezistenta la boli si daunatori; cele mai cunoscute boli sunt: putregaiul cenusiu, fainarea, mana, rugina si ca daunatori: Musculita galicola a lastarilor, Paduchele murului, acarienii.

Combaterea acestora se realizeaza cu tratamente fitosanitare specifice, aplicate conform consilierii specialistilor.

Recoltarea murelor

Murele au o perioada de recoltare cuprinsa intre 20-50 zile in functie de soi si de conditiile climatic Recoltarea se va face pe timp uscat si racoros deoarece fructele de mur sunt foarte perisabile. Pentru consum in stare proaspata recoltarea se face direct in caserole de 250-500 g, care se aseaza in ladite si se introduc in spatii frigorifice la temperaturi de 1-2 grade Celsius. Acestea pot fi depozitate timp de 3-4 zile!

Despre cătina albă
ABC-ul micului fermier 02 Decembrie 2020, 19:23

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o...

Despre cătina albă
Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă