Plantarea și recoltarea coacăzului
Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si prima decada a lunii noiembrie. Pentru a realiza o plantare de precizie, se poate realiza pichetarea terenului, operatiune ce consta in marcarea locului fiecarui arbust. Se recomada urmatoarea schema de plantare: 3 m distanta intre randuri si 1 m distanta intre plante, pe rand.

24 Noiembrie 2020, 18:48
Materialul de plantat se va procura numai din pepiniere sau statiuni de cercetare autorizate.
Plantarea propriu-zisa. La baza gropii se introduce un amestec format din gunoi de grajd bine fermentat si pamant rezultat din saparea gropii. Materialul saditor se planteaza astfel incat 5-6 cm din tulpina sa fie acoperiti de pamant. Dupa plantare, pamantul se taseaza in jurul arbustului. La final, butasii se uda temeinic, iar in jurul lor se va forma un musuroi de 8-10 cm inaltime. Dupa plantare sau in primavara, arbustii se scurteaza la 10-12 cm, astfel incat, deasupra musuroiului sa ramana 2-3 muguri.
In primii ani de la plantare se realizeaza taierile de formare.
Acestea trebuie sa creeze o tufa ce poate sa rodeasca inca din anul al treilea. Coacazul emite in fiecarea an lastari din zona coletului, iar cele mai mari cantitati de fructele se obtin pe ramurile de anul 2 si 3.
In anul al doilea de la plantare, se aleg 4-6 tulpini, ce se scurteaza la 40 cm, restul eliminandu-se de la punctul de insertie. Cresterile slabe si ramurile afectate de ger sau de boli se elimina.
In anul al treilea, pe langa cele 6 tulpini, se mai aleg 4-6 lastari, care se vor lasa sa creasca. Ramificatiile crescute pe primele 6 tulpini se scurteaza la 15-20 cm.
In anul patru, se aleg 18-20 de tulpini santoase (de diferite varste), iar cele in plus se elimina de la nivelul solului. Taierile din anii urmatori trebuie sa aeriseasca si sa reintinereasca tufa. Se elimina ramurile bolnave sau uscate. Se aleg 18-20 ramuri sanatoase, cu varsta cuprinsa intre unu si trei ani si se scurteaza cu 1/3 din lungimea initiala.
Pentru a sprijini plantele sa depaseasca perioadele de stres, se pot efectua fertilizari foliare si radiculare cu stimulatori.
Starea fito-sanitara a plantatiei este foarte importanta, coacazul fiind atacat de o serie de boli si daunatori.Igiena culturala este una din masurile de prevenire a bolilor si daunatorilor. Aceasta consta in taierea, strangerea si arderea tulpinilor si lastarilor uscati sau afectati de boli si daunatori, iar frunzele din plantatie se incorporeaza in sol printr-o prasila superficiala. Lucrarile de igiena culturala se realizeaza in perioada de repaus vegetativ (iarna).
Pentru a usura realizarea lucrarilor de intretinere si recoltarea, se recomanda palisarea plantatiei de coacaz.
Recoltarea
Coacazele se recolteaza cand fructele din varful ciorchinilor sunt colorate in verde-roscat (faza de parga). Fructele se matureaza in mod esalonat, de la baza ciorchinelui, spre varf. Recoltarea se realizeaza pe timp racoros si uscat si fructele se depoziteaza imediat in ambalaje. Se recomanda utilizarea ambalajelor mici, pentru ca fructele sa nu fie vatamate (max 5 kg). Coacazele culese la momentul optim se pot depozita in incaperi racoroase timp de 10 zile. In depozite cu atmosfera controlata, fructele se pot pastra timp de 35 de zile.