Ascultă Radio Antena Satelor Live

Preparate dulci, din gutui

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima din roadele lunii Octombrie, gutuile, proaspat recoltate dupa Sf. Dumitru. Gutuile, colorate parcă de însăşi gazda lor Toamna, sunt recunoscute pentru beneficiile pentru sanatate: contin vitamine: A, B3, C, săruri de fier, potasiu, calciu şi magneziu, fibre, pectine, antioxidanti.

Preparate dulci, din gutui

30 Octombrie 2020, 10:02

Specialiştii au atribuit gutuilor multe proprietăţi benefice organismului nostru, printre care se numără şi acţiunea antiinflamatoare, astringentă, analgezică, emoliantă, tonică şi expectorantă.

Deci, azi facem peltea sau jeleu natural de gutui, un produs de tip oriental, s-a răspândit în timp, mai ales în Moldova şi Ţara Românească.

Iniţial, acest tip de desert era întâlnit numai in casele boieresti, apoi treptat a devenit un desert comun.

Pelteaua de gutui este un produs 100% natural, fără conservanţi..Cu textura unui jeleu şi aroma intensă a gutuilor pârguite de soare, preparatul te provoacă să-i descoperi secretele arămiului dens şi onctuos ca mierea.

Peltea de gutui“Ca la bunica”, reteta culeasa de la Chef Nicolaie Tomescu:

Ingrediente:

  • 2,5 kg gutui
    0,8 kg zahăr – 800g
    2 lămâi
    Un praf de sare

Mod de preparare:

Se curată gutuile de coajă și cotoare. Se păstrează atât gutuile cât și cotoarele, care se spală și se țin în apă rece până le terminăm pe toate de curățat.

Punem cojile și cotoarele într-o oală cu apă atât cât se le acopere la fiert pentru o oră, iar dacă mai este nevoie mai adăugăm câte puțină apă.

Strecurăm și sucul astfel obținut îl turnăm peste gutuile curățate alături de zahăr și sucul de lămâie, praful de sare și mai adăugăm 1 litru de apă; fierbem 1 ora până se înmoaie bine fructele.

Strecurăm printr-o sită fină lichidul bine și îl punem la fiert, la foc mic; iar la fiecare 20 de minute luăm din compoziție și o lăsăm la temperatura camerei iar dacă se gelifică, avand o culoare frumoasa, aramie, este gata.

Turnăm în borcane sterilizate, le fixăm capacele şi le întoarcem cu gura în jos(sa nu patrunda aerul); se învelesc în cârpe curate și se lasă 24 de ore să se răcorească încet.

Simplu și gustos, un preparat ideal de păstrat pentru zilele friguroase de iarnă.
Cu restul de gutui putem face dulceață sau marmeladă, adăugând în plus câteva linguri de zahăr, atât cât ne place de dulce.

Despre cătina albă
ABC-ul micului fermier 02 Decembrie 2020, 19:23

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o...

Despre cătina albă
Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă