Ascultă Radio Antena Satelor Live

Procedeul Indore de compostare

Compostarea dupa procedeul Indore se face cladind deseurile organice animal si vegetale sub forma unei gramezi cu sectiunea triunghiulara cu baza de 1.5 m si inaltimea de 1.5 m, lungimea gramezii fiind dupa voie.

Procedeul  Indore de compostare

20 Octombrie 2020, 06:45

Umiditatea amestecului trebuie sa fie cuprinsa intre 50 - 65%. Compostarea trebuie sa se desfasoare in primele stadii in conditii aerobe. De aceea, materialele care se composteaza trebuie sa formeze o gramada afinata pentru a permite accesul aerului. Procesele fermentative sunt dirijate prin operatii periodice de desfacere si recladire a gramezii de compostare, avand grija sa se realizeze o amestecare buna a straturilor superioare cu cele inferioare.

Prima remaniere a gramezii se face dupa 2-3 saptamani de compostare, a doua remaniere facandu-se dupa alte 3 saptamani. Temperatura in gramada trebuie mentinuta in jur de 60 oC.

Dupa 3 luni de compostare, umiditatea in gramada trebuie sa scada sub 40%, pentru ca procesele fermentative sa inceteze, temperatura scazand si ea la 30oC.

La nivelul marilor ferme se poate practica:

Metoda de “bioconversie Italcampo”, brevetata de specialistii de la Centrul de studii de biologie a solului din Bologna (Italia), respectiv un procedeu de compostare numit "bioconversia materiei organice".

In principiu se prepara o gramada-mama din deseuri organice, in care se inglobeaza biopreparate obtinute din culturi microbiene selectionate in laborator. Dupa ce fermentarea se declanseaza si cuprinde intreaga gramada, materialul in care s-au inmultit culturile de microorganisme este amestecat in proportie de 10% in gramada de compost, care se cladeste sub forma de prisma cu sectiune triunghiulara, avand la baza 6 m, inaltimea de 3 m si lungimea dupa locul destinat.

Procesul se desfasoara predominant aerob, temperatura medie in gramada fiind de 55 - 65 oC iar umiditatea optima 45 - 60%. Se fac remanieri periodice la 20 zile, apoi la o luna, acestea putandu-se face mecanizat.

Compostul rezulta dupa trei luni de fermentare, find apoi cernut prin site mecanice. Mai departe compostul este macinat si cernut din nou.

Pastrarea compostului in saci de material plastic ii confera o conservare de circa 1 an in orice conditii de depozitare.

Despre cătina albă
ABC-ul micului fermier 02 Decembrie 2020, 19:23

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o...

Despre cătina albă
Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă