Procedeul Indore de compostare
Compostarea dupa procedeul Indore se face cladind deseurile organice animal si vegetale sub forma unei gramezi cu sectiunea triunghiulara cu baza de 1.5 m si inaltimea de 1.5 m, lungimea gramezii fiind dupa voie.

20 Octombrie 2020, 06:45
Umiditatea amestecului trebuie sa fie cuprinsa intre 50 - 65%. Compostarea trebuie sa se desfasoare in primele stadii in conditii aerobe. De aceea, materialele care se composteaza trebuie sa formeze o gramada afinata pentru a permite accesul aerului. Procesele fermentative sunt dirijate prin operatii periodice de desfacere si recladire a gramezii de compostare, avand grija sa se realizeze o amestecare buna a straturilor superioare cu cele inferioare.
Prima remaniere a gramezii se face dupa 2-3 saptamani de compostare, a doua remaniere facandu-se dupa alte 3 saptamani. Temperatura in gramada trebuie mentinuta in jur de 60 oC.
Dupa 3 luni de compostare, umiditatea in gramada trebuie sa scada sub 40%, pentru ca procesele fermentative sa inceteze, temperatura scazand si ea la 30oC.
La nivelul marilor ferme se poate practica:
Metoda de “bioconversie Italcampo”, brevetata de specialistii de la Centrul de studii de biologie a solului din Bologna (Italia), respectiv un procedeu de compostare numit "bioconversia materiei organice".
In principiu se prepara o gramada-mama din deseuri organice, in care se inglobeaza biopreparate obtinute din culturi microbiene selectionate in laborator. Dupa ce fermentarea se declanseaza si cuprinde intreaga gramada, materialul in care s-au inmultit culturile de microorganisme este amestecat in proportie de 10% in gramada de compost, care se cladeste sub forma de prisma cu sectiune triunghiulara, avand la baza 6 m, inaltimea de 3 m si lungimea dupa locul destinat.
Procesul se desfasoara predominant aerob, temperatura medie in gramada fiind de 55 - 65 oC iar umiditatea optima 45 - 60%. Se fac remanieri periodice la 20 zile, apoi la o luna, acestea putandu-se face mecanizat.
Compostul rezulta dupa trei luni de fermentare, find apoi cernut prin site mecanice. Mai departe compostul este macinat si cernut din nou.
Pastrarea compostului in saci de material plastic ii confera o conservare de circa 1 an in orice conditii de depozitare.