Tehnologia culturii afinului
Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura doar din pepiniere sau statiuni de cercetare autorizate. Se recomanda plantarea mai multor soiuri, pentru o legare mai buna a fructelor. Considerand conditiile climatice din Romania, perioada optima de plantare este toamna (octombrie-noiembrie).

26 Noiembrie 2020, 18:56
Ca distante de plantare, la afin se recomanda 3 m intre randuri si 1 m intre plante, pe rand.
Inainte de plantare, se fasoneaza materialul saditor; Pentru a favoriza prinderea, acestia se introduc cu radacinile intr-o mocirla formata din pamant galben, balegar de bovine si apa, de consistenta smantanii.
Plantarea propriu-zisa incepe cu pichetarea si efectuarea gropilor de plantare; Planta se pozitioneaza astfel incat 5-10 cm din tulpina sa fie acoperita de pamant.
Dupa efectuarea plantarii, se taseaza pamantul din jurul arbustului pentru un contact cat mai bun intre pamant si radacini. Se recomanda mulcirea solului cu rumegus sau agrotextil, in benzi de 1,2 m latime, de-a lungul randului de plante
Lucrari de intretinere la cultura de afin
In primul an dupa plantare, tulpinile se scurteaza la 3-4 muguri, pentru a stimula planta sa formeze lastari vigurosi, de la baza tufei. In al doilea an, cresterile verticale si viguroase se scurteaza la jumatate, in vederea ramificarii, iar cele slabe se elimina.
In urmatorii 2-3 ani se procedeaza la fel, dar se scurteaza doar jumatate din tulpinile noi, pentru dispunerea etajata a productiei.
Combaterea buruienilor
Pentru combaterea buruienilor, cel mai recomandat este utilizarea mulciului din rumegus sau agrotextil, in benzi de 1,2 m, pe lungimea randurilor de plante. Pe intervalele dintre randuri se pot aplica erbicide omologate sau se poate lucra superficial terenul.
Irigarea
Irigarea este obligatorie pentru cultura de afin, in zonele unde precipitatiile nu asigura necesarul de apa (minim 800 mm/an).
Irigatiile se aplica in faza de crestere a lastarilor, in faza de crestere a fructelor, cu trei saptamani inainte de recoltare si la o saptamana de la recoltare. Este recomandata irigarea prin picurare.
In cazul plantatiilor intensive este necesara fertilizarea suplimentara. Se aplica anual ingrasamant complex NPK echilibrat, cu adaos de microelemente prin sistemul de irigare prin picurare (sau prin incorporare in sol, in functie de produs), esalonat, pe tot parcursul perioadei de vegetatie.
Toate organele afinului sunt relativ sensibile la atacul de boli si daunatori.
Recoltarea la afin
In functie de soi si de conditiile de mediu, afinele se recolteaza de la sfarsitul lunii iulie pana la inceputul lunii octombrie. Deoarece fructele de afin se matureaza treptat, recoltarea se face in 3-4 etape, la intervale de 5-7 zile. Momentul optim de recoltare este semnalat de aparitia culorii specifice, iar pielita fructelor devine elastica la apasare. Recoltarea se realizeaza dimineata sau seara. Afinele au o capacitate buna de pastrare, rezistand in depozite frigorifice timp de 4 saptamani.