Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tehnologia culturii zmeurului

Azi continuam sa vorbim despre cultura zmeurului, particularitati tehnologice. Zmeurul are nevoie de un teren bogat in humus, cu un pH cuprins intre 5,5 si 6,5. Pregatirea terenului consta in: aratura de desfundare, la o adancime de cca 50 cm, fertilizarea cu gunoi de grajd, cosirea ierbii, distrugerea buruienilor.

Tehnologia culturii zmeurului

17 Noiembrie 2020, 18:19

Plantarea

Distanta recomandata, in general, este de 2,5 sau 3 metri, intre randuri, si de 50 cm- 70-1 metru, intre plante.

Drajonii vor fi introdusi in pamant la o adancime de 20 cm, cu radacinile rasfirate. In cazul in care nu cad precipitatii in prima saptamana dupa plantare, putem uda plantele cu cativa litri de apa.

O particularitate a zmeurului cultivat este nr. de recolte obtinute pe parcursul unui an. Exista soiuri cu o singura recolta si soiuri cu 2 recolte/an, datorita acestui fapt se aplica tehnologii de cultura diferite: culturi pe lastari sau sub forma de gard fructifer sau pe araci.

Sistemul de sustinere

Zmeurul are nevoie, de obicei, de un sistem de conducere care sa-i sustina dezvoltarea, cele mai intalnite fiind spalierul cu sarme duble, legate de stalpi de lemn sau beton, in care primele sarme se afla la 60 cm distanta fata de sol, si sistemul de conducere sub forma de evantai. Singura cultura care nu necesita astfel de ajutor este cea sub forma de gard fructifer.

In gradinile familiale se practica sistemul de cultura pe araci; in acest caz distanta intre randuri/pe rand nu trebuie sa fie mai mica de 80 cm si respectiv 120 cm.

Intretinerea solului

Una dintre principalele lucrari de intretinere, in culturile de zmeura, o reprezinta fertilizarea solului, care poate fi cu azot (pentru soiurile mai putin viguroase), cu minerale ( magneziu, postasiu si fosfor) sau organica (cu gunoi de grajd, aplicat la suprafata solului, o data la 2 ani).

Irigarea culturii

Zmeurul nu are radacinile foarte adanci si nu absoarbe suficienta apa din sol, drept pentru care, in special in perioada verii, are nevoie de cantitati suplimentare de apa.

Irigarea poate fi realizata prin aspersiune, o tehnica accesibila, prin care poate fi acoperita intreaga suprafata a culturii sau prin picurare, o metoda care asigura o cantitate de apa constanta, direct la radacina.

Raritul drajonilor – sunt indepartati, in general, drajonii slabi.

Taierea tulpinilor

Taierea se realizeaza in primavara care urmeaza dupa plantarea drajonilor, Drajonii vor fi scurtati pana la un metru lungime, iar incepand cu cel de-al doilea an, pot fi taiate tulpinile de doi ani care au rodit.

In general, zmeurul este o cultura rezistenta la boli si daunatori; cele mai cunoscute boli sunt: putregaiul cenusiu, fainarea, mana, rugina si ca daunatori: viermii zmeurului, molia si gargarita zmeurului. Combaterea acestora se realizeaza cu tratamente fitosanitare specifice, conform principiilor combaterii integrate.

Recoltarea fructelor se realizeaza la maturitatea de consum, manual, cu sau fara receptacul, in general in cutii de plastic de mici dimensiuni.

Atentie - Sunt fructe perisabile, asa ca trebuie culese, depozitate si transportate cu grija.

Despre cătina albă
ABC-ul micului fermier 02 Decembrie 2020, 19:23

Despre cătina albă

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o...

Despre cătina albă
Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă