-

Actualitatea agricola

Una dintre marile hibe ale agriculturii noastre rezidă din spaima fermierilor de a se asocia în cooperative, ceea ce este, practic, un moment din perioada comunistă, când tăranii și-au pierdut pămanturile fiind obligați să le cedeze Cooperativelor.

Insă, în ultimii ani, de când fermierii români au contacte frecvente cu fermierii din Europa și de oriunde, modelul cooperativei, a asociației, pare să nu-i mai sperie ca înainte.

Producătorii de vin din Transivania au identificat o noi posibile piețe în nordul continentului, unde vița de vie se cultivă foarte puțin sau deloc. Cele mai promițătoare contacte s-au stabilit cu potențiali clienți polonezi.

Prin  Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/ 2000 privind produsele agroalimentare ecologice, în sensul îmbunătățirii sistemului de producție, verificare și control în agricultură ecologică, în conformitate cu Politică Agricolă Comună și cu implementarea eficientă a sistemului de agricultură ecologică, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va putea desemna laboratoare de referință pentru analiza probelor de sol, plante și din produsele agroalimentare ecologice ale operatorilor înscriși în sistemul de agricultură ecologică, în situațiile în care există sesizări/ notificări cu privire la încălcarea legislației în domeniu.