-

Proteinele vegetale - practici agronomice și beneficii ecologice” - atelier de lucru

În data de 11 iunie, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a avut loc deschiderea unui atelierului de lucru cu experții statelor membre.

Atelierul, ”Proteinele vegetale - practici agronomice și beneficii ecologice" este organizat la propunerea reprezentanților Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene. Atelierul de lucru se desfășoară în perioada 11.06 – 13.06.2018 și prevede o sesiune plenară (11 iunie 2018), trei grupuri de lucru și concluzii (12 iunie 2018) precum și o vizită în teren în județul Călărași (13 iunie 2018).
Din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au fost prezenți ministrul Petre Daea, secretarii de stat Alexandru Potor și Daniel Botănoiu, precum și directori și experți din cadrul direcțiilor de specialitate, iar din partea Comisiei au participat experți din cadrul departamentelor cu responsabilități în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, cercetării și mediului. În contextul acțiunilor de elaborare a Planului pentru Plantele Proteice, ce va fi publicat la sfârșitul anului 2018, Comisia efectuează cercetări, studii și dezbateri, sintetizând opinii cu privire la situația actuală a sectorului proteinelor vegetale din UE.
Co–organizarea atelierului de lucru la București este deosebit de utilă în contextul pregătirii preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul trimestru al anului 2019 și din perspectiva unui stat membru recunoscut pentru producțiile arabile.
În deschiderea atelierului de lucru, ministrul Petre Daea a susținut o intervenție mulțumind membrilor Comisiei pentru că au ales România pentru găzduirea acestui eveniment, susținând că în țara noastră există un interes deosebit pentru culturile proteice.
”Este fundamental pentru noi să construim mecanismele necesare de susținere a culturilor proteice pentru a ne asigura independența proteică la nivelul Uniunii Europene, mai ales că România are condiții excepționale pentru cultura plantelor proteice, în mod deosebit pentru soia”, a afirmat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. De asemenea, ministrul Petre Daea a declarat că este necesară susținerea cercetării în dezvoltarea culturilor proteice.
În încheierea discursului său, ministrul Daea a subliniat că România este activă, responsabilă și onorată prin președinția de anul viitor.

Sursa: madr.ro
Sursa foto:bzi.ro