-

Efective de animale în creștere în Bistrița - Năsăud

Efectivele de animale sunt într-o continuă creștere în județul Bistrița - Năsăud. Doar în ce privește cabalinele și familiile de albine se înregistrează un regres.

Acest lucru se datorează faptului că în sezonul alb au fost pierderi în stupării datorate gerului.

De asemenea, caii sunt mai puțini de la an la an deoarece tracțiunea animală a fost înlocuită în mare parte de fermieri, de "caii putere".

Astfel, în Bistrița - Năsăud sunt acum, conform datelor Direcției Agricole, 478.705 capete ovine, un progres semnificativ înregistrându-se de la an la an la această specie de animale, aflam de la Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

Bovinele sunt nu mai puțin de 84.842 de capete, fermele mari de astfel de animale contribuind în mare măsură la un efectiv atât de semnificativ în detrimentul fermelor de subzistență, unde, în micile gospodării se mai creșteau până odinioară o vacă sau chiar două.

Caprinele sunt în număr de 30.128 de capete, suinele 52.602 capet,  iar păsările 427.705 capete.

Caii au scăzut la număr, fermierii renunță încet, încet la tracțiunea animală, astfel că îi mai regăsim doar în număr de 10.199 capete cabaline.

Și familiile de albine s-au diminuat față de anul trecut. Din cauza gerului din sezonul alb s-au înregistrat unele pierderi, astfel că acum în Bistrița - Năsăud sunt, conform datelor Direcției Agricole, 27.810 familii de albine.

Articole înrudite