-

Gardurile electrice - o soluție pentru împrejmuirea animalelor în pășune

Nu mai este mult până când animalele vor putea fi scoase din nou la pășune. Până toamna târziu, pășunatul reprezintă cea mai avantajoasă cale de hrănire a animalelor din fermele mici și mijlocii, iar pentru o folosire rațională a pășunii se folosesc, de regulă, alternativ, suprafețele cu iarbă.

Gardurile electrice pot să fie o soluție ideală pentru a ține animalele la păscut pe o anumită parcelă un interval potrivit de timp. Știm oare ce garduri electrice să căutăm și unde să le amplasăm?

Ei bine, e clar, acestea pot fi ușor amplasate și mutate dintr-un loc în altul și asigură nu numai menținerea în interior a animalelor, dar și protecția lor față de animalele sălbatice.

Sunt folosite și pentru protecția culturilor agricole împotriva animalelor sălbatice, iar alimentarea se poate face fie de la rețeaua de energie electrică, atunci când este posibil, fie de la acumulatori similari cu cei auto.

În funcție de destinația gardului se poate alege între mai multe variante constructive. Gardurile electrice pentru cai impun utilizarea unui generator de impulsuri cu putere normală, deoarece caii au vederea mai slabă.

Se utilizează benzi cu inserție de liță, cu lățimi cuprinse între 20- 400 mm. Cele pentru oi trebuie să fie mai puternice, deoarece acestea dispun de blană și nu prezintă o sensibilitate la fel de mare la curent precum animalele cu blana scurtă. Pentru eficiență se utilizează pentru împrejmuire fire, în mai multe rânduri.

Gardurile pentru porci sunt foarte lungi, și de aceea este recomandat un aparat puternic. Se folosesc cel puțin două fire pentru împrejmuirea perimetrului. Pentru protejarea păsărilor se utilizează mai multe fire la împrejmuire. Ideală, însă, este plasa cu inserție de liță.

Pentru vite sunt folosite aparate normale, adaptate la lungimea gardului, lungimea ierbii, tipul solului etc.

În sfârșit, împotriva animalelor sălbatice se folosesc aparate puternice, care alimentează două fire electrice, montate la distanța de 20 și, respectiv, 70 de centimetri față de pământ.

Foto: pixabay

Articole înrudite