-

Agricultura bio-dinamică, în plină ascensiune

De mai multe decenii se pune tot mai mult accent pe agricultura bio. Uneori este denumită ecologică sau organică, însă, ideea este aceeași: folosirea doar a componentelor naturale pentru obținerea produselor.

Agricultura bio-dinamică este un concept mai puțin cunoscut, dar care se înscrie în același curent. De ceva vreme este practicată și în țara noastră, de mai mulți fermieri iar rezultatele nu au întârziat să apară, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Romania Antena Satelor.

Agricultura bio-dinamică a fost teoretizată încă din anii 1920, de către filosoful austriac Rudolf Steiner. Încă de la începuturile agriculturii biodinamice, în 1924, fermierii remarcau cum, prin chimizare, se pierde treptat calitatea alimentelor, care nu mai erau la fel de nutritive precum în tinereţea lor.

Astfel, multe persoane entuziaste s-au alăturat primei forme sistematice de agricultură ecologică, alcătuind o organizaţie de certificare denumită Demeter.

Unul dintre principiile fundamentale ale acestui tip de agricultură este acela că viaţa plantelor este intim legată de viaţa solului. În viziunea adepților, solul însuşi poate avea viaţă, iar vitalitatea sa susţine şi influenţează creşterea plantelor. Ca urmare, unul dintre eforturile fundamentale este construirea de humus durabil în sol, prin tratarea sa cu compost.

Agricultura biodinamică duce la obţinerea unei hrane aflată într-o legătură puternică cu un sol sănătos şi plin de viaţă.

În acest context, se pune accent pe remediile pentru pământ ca preparate biodinamice. Resturile de plante şi de la animale sunt combinate în reţete specifice în anumite perioade ale anului şi apoi plasate în grămezile de compost.

Aceste preparate sunt folosite să „organizeze” elementele haotice din grămezile de compost. Când procesul este complet, preparatele rezultate sunt ,, numa bune " pentru rezultate optime.

Foto: pixabay

Articole înrudite