-

Recomandări în scopul prevenirii îmbolnăvirii cu Trichinella

Pentru prevenirea unor posibile îmbolnăviri sau infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, acum, în apropierea sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare, DSVSA Bistriţa-Năsăud reaminteşte, consumatorilor/proprietarilor de animale câteva reguli.

– să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că produsele de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică;

– să nu consume carnea obţinută de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie până nu obţin, de la medicul veterinar, rezultatul negativ, în urma examinării pentru Trichinella spp.

– să cumpere animale numai dacă sunt însoţite de certificatul de sănătate şi de formularul de mişcare emise de către medicul veterinar.

Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţei omului, cum ar fi: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica), animale din zona silvatică precum şi porcii domestici, porcii mistreţi, sau alte specii infestate. Omul se îmbolnăveşte numai în urma consumului de carne infestată de porc domestic, cal, nutrie, mistreţ, urs, etc.

Având în vedere existenţa şi apariţia unor noi cazuri de trichineloză, atât la porcul domestic cât şi la vânatul sălbatic, reamintim crescătorilor de animale că sacrificarea porcului şi consumul produselor obţinute de la acesta, în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Este interzisă comercializarea cărnii obținută în urma sacrificării tradiționale pentru consum public (magazine, unități de alimentație publică, piețe agroalimentare, etc) sau către terțe persoane, această carne fiind destinată doar consumului propriu, în familie.

În vederea efectuării examenului trichineloscopic, se recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici sau, dacă aceştia lipsesc, din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muşchii maseteri sau cei abdominali.

Pentru probele recoltate de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de libera practică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare de Asistenţă, medicilor veterinari oficiali de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale(Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sângeorz-Băi), precum şi Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (examen numai prin digestie artificială), care vor funcţiona zilnic între orele 8.30 -16.30 (luni-sâmbătă) respectiv 10.00-14.00 (duminica).

Examinarea trichineloscopică se face contracost (21 lei + TVA, la analizele efectuate prin metoda examinării directe, respectiv 76 lei + TVA prin metoda digestiei artificiale – în cadrul LSVSA).

Proprietarii sunt obligaţi să predea, medicilor veterinari, odată cu proba adusă la examinare, crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din Baza Naţională de Date.

În conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella Spiralis, vor fi despăgubiţi la valoarea de înlocuire a animalului, în cazul în care aceştia sunt deţinuţi cu respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare, cu referire la declararea şi înregistrarea obligatorie în Sistemul Naţional de Identificare și Înregistrare a Animalelor.

În această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă cât și ulterior, DSVSA Bistrita-Năsăud organizează acțiuni de control la unitățile de producție, depozitare și comercializare a produselor de origine animală și nonanimală, precum și controale în trafic, împreună cu reprezentanți ai IPJ Bistrița-Năsăud.

Consumatorii pot adresa sesizări la numărul de telefon al DSVSA Bistrița-Năsăud 0263224974, 0733014054, Fax 0263206029 sau la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., anunță instituția condusă de dr. Romulus Bița.