AFIR a implementat politica anti-mită pe zona PNDR 2020
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a implementat politica anti-mită în specificul activităţii sale, respectiv Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020).

28 Mai 2020, 14:19
Agenţia este prima instituţie publică din România care a obţinut din partea Rina Simtex, încă din iunie 2019, certificarea internaţională pentru standardul ISO 37001:2016, specific sistemului de management anti-mită.
"Certificarea ISO 37001:2016 reprezintă un standard de referinţă care asigură un set de bune practici recunoscute la nivel naţional şi internaţional. Sistemul de management implementat la nivelul Agenţiei a permis obţinerea acestui standard de calitate a actului administrativ, care are ca principal obiectiv scăderea continuă a riscurilor privind luarea şi darea de mita, atât în cadrul instituţiei, cât şi în raport cu colaboratorii săi. Acest sistem încurajează şi promovează o cultură instituţională solidă şi instituie un set de reguli şi criterii anti-corupţie clare care să fie respectate în toate activităţile Agenţiei", se arată într-un comunicat al agenţiei remis AGERPRES.
În acest context, AFIR a implementat politica anti-mită care este concepută având în vedere specificul activităţii, respectiv implementarea tehnică şi financiară a PNDR 2020.
Prin politica anti-mită se interzice orice formă de mită şi se încurajează şi sprijină sesizarea responsabilă a oricăror aspecte privind posibile fapte de corupţie (active sau pasive), garantând avertizorilor lipsa oricăror consecinţe împotriva lor. Totodată, politica prevede sancţiunile şi consecinţele ce rezultă din nerespectarea sistemului anti-mită implementat la nivelul AFIR. De asemenea, Politica anti-mită realizează conformitatea cu prevederile legislative în domeniul anti-corupţiei, furnizează un model privind stabilirea, revizuirea şi monitorizarea obiectivelor anti-mită.
"Precizăm că toate demersurile Agenţiei de a obţine şi, mai ales, de a menţine cerificarea internaţională pentru standardul ISO 37001:2016, aplicabilă sistemului de management anti-mită, sunt menite să asigure beneficiarilor PNDR 2020, angajaţilor Agenţiei şi tuturor instituţiilor partenere un mediu de lucru legal, eficient şi bazat pe respect reciproc", se mai arată în comunicatul agenţiei.
Sursa: AGERPRES