Asigurările agricole - o necesitate
În sectorul agricol, cu toată priceperea fermierilor și cu toată știința cuprinsă în tehnologiile folosite, încă, multe lucruri țin de hazard.

07 Ianuarie 2020, 14:05
Inundațiile, grindina, seceta sau arșița, incendiile, trăsnetele ori alte nenorociri, pot distruge în câteva clipe munca de ani a unui fermier, oricât de gospodar și harnic este.
Dar agricultorii înțelepți se pot proteja și împotriva unor astfel de evenimente.
Asigurarea – o măsură împotriva neprevăzutului
Prin intermediul asigurărilor agricole, fermierii se pot pune la adăpost de pagubele cauzate de o mulțime de evenimente, care nu pot fi nici prevăzute, nici prevenite, nici combătute.
Unul dintre cele mai noi produse puse la îndemâna gospodarilor este asigurarea agricolă cu primă subvenționabilă.
Astfel, sunt eligibile pentru prima subvenționabilă riscuri de bază ca grindina, înghețul, ploile torențiale, furtunile și uraganele, iar ca riscuri suplimentare seceta, arșița, înghețul de iarnă și ploile excesive și de lungă durată.
Există, de asemenea, asigurări destinate crescătorilor de animale.
Subvenția pentru prima de asigurare este de 55 sau 70%, în funcție de dimensiunea fermei, și este instituită în cadrul Submăsurii 17.1 din PNDR 2014 – 2020.
În cazul producerii daunei, fermierul este despăgubit pentru pierderea suferită, la nivelul producției medii multianuale din zonă, indiferent că este vorba despre o daună totală sau una parțială.
Într-o astfel de situație, agricultorul afectat va putea să-și continue activitatea ca într-un an obișnuit. În schimb, în lipsa asigurării, pierderea producției poate echivala cu falimentul firmei.
În concluzie, mai ales în condițiile în care prima de asigurare este subvenționată, lipsa protecției oferite de o poliță nu este decât un risc imens, asumat cu bună-știință de către fermier!
Sursa: Viorel Grosu
Foto: pixabay.com