Calendarul muncilor agricole ce se pot realiza în această lună
Luna mai, reprezintă una dintre lunile în care este foarte mult de lucru în sectorul agricol. În plus, condițiile speciale din acest an, generate de COVID-19, complică puțin lucrurile.

05 Mai 2020, 08:56
Măsurile speciale de securitate, constând în deplasarea spre zonele de lucru în grupuri cât mai reduse și purtând echipamente specifice de protecție, îngreunează munca, care și așa este destul de grea.
În plus, seceta care persistă și despre care meteorologii spun că putem spera doar că se va ameliora ușor, face și mai grea viața fermierilor. În acest context, este foarte important ca fiecare gospodar să aibă un plan foarte clar al lucrărilor pe care intenționează să le desfășoare în această lună.
Iată un posibil calendar al muncilor agricole ce se pot face în luna mai :
La vița de vie se fac tratamente preventive și curative înaintea înfloritului. Principalul scop este acela de a îndepărta pericolul dezvoltării fungilor.
La cerealele păioase, în luna mai se continuă tratamentele pentru combaterea bolilor foliare și ale spicului. Dacă primul tratament are loc la formarea burdufului, un al doilea tratament se efectuează înainte sau după înflorit.
Tot în culturile de păioase se fac tratamente cu insecticide pentru combaterea dăunătorilor. Este foarte importantă monitorizarea culturilor, pentru a depista la timp apariția atacurilor unor insecte, astfel încât să se poată aplica tratamentele corespunzătoare în timp util.
În acest sens, foarte important pentru fermieri este să se informeze permanent de pe site-urile Agențiilor Județene Fito-sanitare, ca și de pe cele ale Direcțiilor Agricole Județene, referitor la atacurile asupra culturilor și a recomandărilor pentru tratamente.
O lucrare importantă este combaterea buruienilor la culturile prășitoare semănate în această primăvară – porumb, floarea soarelui, mecanic sau prin erbicidare, în funcție de tehnologia de cultură adoptată.
Tot în luna mai se face grăparea culturilor înainte sau după răsărire, dacă s-a format crustă, la porumb, soia, cartofi, floarea soarelui.
În privința fertilizării în timpul vegetaţiei, mai ales la plantele prăşitoare, este bine să se folosească azotatul de amoniu, spun specialiștii.
Tot în această lună se recoltează lucerna şi trifoiul, iar în unele zone chiar şi fâneţele naturale. Lucerna şi trifoiul se recoltează atunci când aproximativ jumătate dintre plante sunt înflorite, iar în fâneţele naturale înainte de înspicat.
Sursa: Viorel Grosu
Foto: pixabay