Cum poți obține recolte bogate și de pe soluri nisipoase
Deși solurile nisipoase sunt mai puțin fertile decât alte categorii de soluri, dacă sunt bine lucrate, se pot a obține producții foarte bune.

18 Mai 2020, 12:39
Principala lor lipsă o reprezintă capacitatea redusă de reținere a apei. În condițiile în care seceta a devenit, în ultimii ani, mai degrabă o regulă decât o excepție, fermierii trebuie să învețe cum să compenseze această lipsă.
Cea mai la îndemână soluție pentru a mări capacitatea de retenție a apei de către solurile nisipoase este fertilizarea lor cu îngrășăminte naturale. Conform mai multor studii, utilizarea compostului sau a mraniței pentru fertilizare conduce la o creștere semnificativă a capacității solului de a reține apa.
Fertilizarea de bază a terenului, înainte de semănat, fie că se face în toamnă, fie în primăvară, trebuie să fie urmată de o înglobare a îngrășământului la o adâncime de circa 30 cm în sol.
Compostul sau mranița trebuie să fie foarte bine fermentate. În caz contrar, pot conține unele semințe de buruieni care ulterior să invadeze cultura.
Un alt avantaj este reprezentat de costurile reduse ale îngrășământului, care, de multe ori, provine din gospodăria proprie.
Utilizarea gunoiului de grajd ca îngrășământ pentru soluri nisipoase are avantaje și pe termen lung, conducând treptat la schimbarea texturii acestora.
Monitorizarea salinității solului este o altă foarte importantă în lupta cu ,, deșertizarea " solurilor . Dacă este cazul, trebuie să se intervină pentru corectarea acesteia.
Totuși îngrășămintele naturale pot contribui consistent la recolte bogate obținute de pe soluri nisipoase .Cantitățile de îngrășăminte aplicate nu trebuie să depășească doza maximă de 170 kg azot substanță activă la hectar, stabilită de Codul de Bune Practici Agricole, iar aplicarea se va face doar în perioadele permise.
De știut: în cazul gunoiului de grajd complet fermentat (mraniță), concentrația de azot este în jurul valorii de 1%, ceea ce face ca pe terenurile agricole să poată fi împrăștiată o cantitate de maxim 17 tone la hectar!
Astfel, se pot realiza mai multe lucruri dintr-o dată: îmbunătățirea calității solului, protejarea resursei de apă, debarasarea de gunoiul de grajd și obținerea unor recolte bogate și curate.
Și nu în ultimul rând, o mai mare eficiență a câștigurilor fermierilor.
Sursa: Viorel Grosu
Foto: pixabay