Cum și unde păstrăm îngrășămintele chimice?
Știm cu toții, îngrășămintele se obțin mai ieftin atunci când sunt cumpărate în cantități mai mari și cu mult timp înainte de perioada de aplicare.

28 Aprilie 2020, 08:38
Cum le păstrăm, însă, pentru ca în perioada de depozitare, riscul de apariție a unor poluări să fie redus la maximum?
Codul de bune practici agricole are prevederi exacte în ce privește modul în care sunt manipulate, depozitate și utilizate îngrășămintele chimice.
Sigur, ideal ar fi ca fermierii să nu păstreze în exploatațiile lor îngrășămintele chimice ce urmează a fi aplicate, însă, regulile economiei de piață fac ca această situație să fie una destul de rară.
În primul rând, spațiile în care se face depozitarea trebuie să aibă podelele impermeabile, să fie bine aerisite și să asigure temperaturi scăzute. De asemenea, aceste depozite trebuie să fie uscate. Ele trebuie construite din materiale neinflamabile, de preferință cărămidă sau altele la fel de durabile. Acoperișul trebuie realizat din țiglă sau tablă.
Depozitele de îngrășăminte se amplasează la o distanță de 30 – 40 de metri față de celelalte clădiri din fermă. De asemenea, ele trebuie să se afle la o distanță cât mai mare posibil de orice sursă de apă, mai prevede CBPA.
Înălțimea maximă a stratului de depozitare va fi de cel mult doi metri, indiferent de grosimea sacilor. Sacii se vor așeza întotdeauna culcați, pentru a evita spargerea lor.
Sub nici un motiv sacii cu îngrășăminte nu se depozitează afară sau sub șoproane, pentru că în astfel de situații riscul de poluare se transformă în certitudine!
Sursa: Viorel Grosu
Foto: pixabay