"De la fermă, la furculiță" - noua strategie europeană pentru alimentație
Proiectul coordonat de Comisia Europeană, constă în adoptarea unui set de măsuri care să conducă la o nouă abordare a agriculturii și a politicilor alimentare în UE.

15 Mai 2020, 18:53
Principalele obiectivele ale programului sunt:
Reducerea utilizării îngrășămintelor chimice și a pesticidelor.Vor fi încurajate folosirea fertilizanților de origine naturală.
Reducerea utilizării antibioticelor pentru animalele de fermă, de asemenea , creșterea suprafețelor de teren folosite pentru agricultura ecologică și reducerea ratei obezității în rândul populației.
În ansamblul său, această strategie va fi dedicată îmbunătățirii practicilor agricole și va include o nouă politică alimentară integrată, care implică lanțul complet de aprovizionare.
Pentru a atinge obiectivul de reducere a pesticidelor, Comisia are în vedere să facă o nouă propunere legislativă pentru a îmbunătăți punerea în aplicare a managementului integrat al dăunătorilor (IPM).
Creșterea suprafeței de teren a UE dedicată agriculturii ecologice este a doua țintă stabilită în proiectul de strategie F2F. Ar trebui realizată printr-un amestec de măsuri, inclusiv modalități de stimulare a cererii de produse ecologice.
Un plan pe 5 ani va include sprijinul fermierilor pentru a trece la agricultura ecologică, precum și măsuri de susținere a fermelor existente.
Pe lângă promovarea agriculturii ecologice, Comisia va sprijini „o absorbție mai mare” a practicilor durabile, precum agricultura de precizie, agroecologia și agro-silvicultura.
De asemenea, va fi limitată drastic utilizarea antibioticelor în zootehnie, în forma actuală. Antibioticele vor fi administrate animalelor doar individual și doar la nevoie și nu adăugate în alimentație și preventiv, ca acum.
Politica agricolă comună (PAC) va juca un rol important în îndeplinirea acestor obiective, întrucât planurile strategice naționale prevăzute în cadrul PAC post-2020 trebuie să respecte deja politicile UE privind pesticidele, îngrășămintele și antibioticele.
Sursa: Viorel Grosu
Foto: pixabay