Fermierii şi producătorii locali, afectaţi de pandemia de coronavirus
Pandemia de coronavirus îi afectează pe fermierii şi producătorii locali, care spun că vând tot mai puţin în pieţe din lipsă de cerere.

16 Aprilie 2020, 08:18
Oamenii preferă în această perioadă produsele ambalate şi vin mult mai rar, o dată la câteva zile, de teamă infectării. Producătorii se aşteaptă să crească interesul pentru produsele proaspete în zilele care mai sunt până la Paşte. Efectele pandemiei şi ale măsurilor de siguranţă, impuse de autorităţi de la începutul instituirii stării de urgenţă, se simt şi în pieţele agroalimentare, unde numărul cumpărătorilor a scăzut. Teama justificată de infectare şi limitarea deplasărilor sunt motivele pentru care oamenii evită să petreacă mult timp în faţa tarabelor şi să aleagă cu grijă produsele, fără presiunea timpului. Producătorii de carne şi de lactate nu mai vând atât de mult, deşi încearcă să îşi adapteze preţurile în funcţie de cererile clienţilor, unii, afectaţi, la rândul lor, financiar de criza economică generată de pandemie. Şi producătorii de legume rămân cu marfa nevândută, iar cei cu solarii spun că au întârziat cu o lună plantatul roşiilor. Oamenii vin mai rar în piaţă, dar nu renunţă la produsele tradiţionale pentru masa de Paşti. Mulţi spun că preţurile sunt mari, dar preferă produsele proaspete. Dacă vânzători îşi doresc clienţi, autorităţile insistă ca venitul la piata să nu fie o plimbare şi un prilej de socializare, iar oamenii să fie pregătiţi cu listele cumpărături făcute de acasă, pentru a evita aglomeraţiiile. Nu vor lipsi probabil cei care cumpără de sărbători pe ultima sută de metri. Conducerea pieţelor a anunţat că, la nevoie, dacă va exista cerere, programul se va prelungi.
RADOR
Foto: Pixabay