În ce condiții se poate executa erbicidarea unui teren agricol
Erbicidarea este una dintre operațiunile cele mai importante privind întreținerea culturilor de primăvară. Scopul lucrării este prevenirea apariției și distrugerea buruienilor care infestează culturile.

07 Mai 2020, 08:46
Știm cu toții, buruienile ca volbura sau pălămida împiedică evoluția plantelor din cultură iar romanița sau hrișca urcătoare îngreunează sau chiar fac imposibilă recoltarea cerealelor păioase.
Și în cazul culturilor de primăvară, precum porumbul și floarea soarelui, erbicidarea este vitală pentru o bună dezvoltare a plantelor.
Nu folosiți decât substanțe autorizate!
Dacă erbicidarea nu este făcută la timp, rezultatul se traduce prin îmburuienarea culturilor. Aplicarea ei mai târziu nu va mai avea efectele scontate. Dimpotrivă, prin efectul de fito-toxicitate poate provoca și debilitarea culturii, cu pierderi de producție. Din acest motiv este foarte important ca această lucrare să se facă exact la momentul potrivit.
În condiții de secetă, și buruienile se dezvoltă mai greu. Ca atare, plaja de timp în care se poate face erbicidarea este mai largă. În schimb, atunci când vin ploile, urmate apoi de o perioadă caldă, așa cum se întâmplă de obicei primăvara, plantele dăunătoare cresc foarte repede.
De aceea, aplicarea substanțelor împotriva buruienilor trebuie să se facă rapid.
Foarte important e să se utilizeze doar produse autorizate. Lista acestora este disponibilă pe site-ul Autorității Naționale Fitosanitare sau al MADR.
Utilizarea unor produse neautorizate, chiar dacă uneori sunt mai ieftine, poate avea consecințe devastatoare asupra culturilor.
Mai mult, unele substanțe din gama aceasta sunt încadrate și în categoria substanțelor periculoase și, prin urmare, manipularea lor este reglementată de o legislație specială.
Indiferent însă de categoria în care se încadrează, toate aceste substanțe sunt puternic poluante. Utilizarea lor implică respectarea unor reguli stricte, astfel încât să fie prevenită poluarea apelor din pânza freatică sau a celor de suprafață.
Sursa: Viorel Grosu
Foto: pixabay