Ascultă Radio Antena Satelor Live

Măsuri impuse de ANSVSA pentru prevenirea pestei porcine africane

Sărbătorile de iarnă se apropie. Cum e firesc şi tradiţional românesc, oamenii încep să îşi sacrifice porcii, aşa încât, pentru a evita răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA), Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus o serie de măsuri de prevenire, supraveghere și control al bolii.

Măsuri impuse de ANSVSA pentru prevenirea pestei porcine africane

26 Noiembrie 2019, 09:18

Astfel, in gospodăriile populației se impune :

– verificarea respectării normelor sanitar-veterinare privind identificarea și înregistrarea animalelor

– intensificarea controalelor în vederea interzicerii creșterii extravilane (stâne, cantoane, societăți agricole, alte clădiri dezafectate etc.)

– în cazul, în care proprietarul de animale constată înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă cu sânge, diaree cu sânge, sau / şi după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii, acumulări de lichide în cavități, se va anunța de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

În pensiuni turistice și în puncte gastronomice locale , este obligatorie efectuarea cu 24 de ore a examenului ante-mortem, și ulterior al celui post-mortem

– în zona de tăiere trebuie luate măsuri pentru evitarea contaminării cărnii și organelor, ceea ce implică obligatoriu existența unei surse de apă potabilă rece și caldă, un recipient pentru colectarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman.

– în zona în care are loc tranșarea cărnii trebuie luate măsuri pentru evitarea contaminării, ceea ce implică obligatoriu existența unei surse de apă potabilă rece și caldă și facilități corespunzătoare;

– carnea tranșată și organele trebuie manipulate și depozitate în condiții igienice, inclusiv la temperatură controlată, de către persoane cu stare de sănătate și de igienă personală corespunzătoare, astfel încât să fie evitat orice risc de contaminare cu agenți fizici, chimici și microbiologici, respectiv pentru a nu compromite siguranța cărnii și a organelor.

În fermele comerciale se impune :

– verificarea modului de sacrificarea porcilor care se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine şi publicate pe site-ul ANSVSA. Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spații, decât cele autorizate sanitar veterinar.

– verificarea modului de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile comerţului cu porcine, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA.

De asemenea, se vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratelor de Poliţie județene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne.

– verificarea modului de respectare a cerințelor legale aplicabile comerţului cu carne proaspătă și produse din carne, ca urmare a apariției și evoluției unor focare de PPA.

În cazul mișcării animalelor se vor lua măsuri de intensificare a controalelor privind circulația și respectarea prevederilor privind mișcarea porcilor, a cărnii și produselor din carne de porc , intensificarea controalelor rutiere în vederea descurajării comerțului ilegal de porcine și produse provenite de la acestea.

De asemenea, informarea populației cu privire la evitarea achiziționării de animale și produse provenite de la acestea de la persoanele neautorizate și fără documente sanitar – veterinare.

Este interzisă punerea în consumul uman a cărnii de porc care nu a fost supusă examenului pentru detectarea Trichinella spp., iar carnea provenită de la porcinele infestate cu Trichinella spp. se declară improprie consumului uman și se elimină în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay.com

Situația sectorului suin înaintea sărbătorilor de iarnă 2023 este una tristă
Actualitatea agricola 29 Noiembrie 2023, 17:05

Situația sectorului suin înaintea sărbătorilor de iarnă 2023 este una tristă

În România efectivele de porci din exploatațiile comerciale și din gospodăriile populației sunt mult mai mici față de anul...

Situația sectorului suin înaintea sărbătorilor de iarnă 2023 este una tristă
APIA a autorizat în avans peste 843,9 milioane de euro !
Actualitatea agricola 27 Noiembrie 2023, 14:29

APIA a autorizat în avans peste 843,9 milioane de euro !

În perioada 16.10.2023 - 26.11.2023, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a autorizat la plata avansului...

APIA a autorizat în avans peste 843,9 milioane de euro !
Prim-ministrul Marcel Ciolacu: România şi-a asumat un rol de maximă importanţă în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene către pieţele internaţionale
Actualitatea agricola 25 Noiembrie 2023, 14:11

Prim-ministrul Marcel Ciolacu: România şi-a asumat un rol de maximă importanţă în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene către pieţele internaţionale

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o intervenţie în format online la Summit-ul internaţional de la Kiev privind securitatea...

Prim-ministrul Marcel Ciolacu: România şi-a asumat un rol de maximă importanţă în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene către pieţele internaţionale
Banca Mondială a creat un fond fiduciar multidonator Umbrella dedicat: Food Systems 2030
Actualitatea agricola 22 Noiembrie 2023, 15:12

Banca Mondială a creat un fond fiduciar multidonator Umbrella dedicat: Food Systems 2030

Sistemele alimentare sunt o combinație a tuturor acțiunilor necesare pentru a produce și a consuma alimentele noastre de zi...

Banca Mondială a creat un fond fiduciar multidonator Umbrella dedicat: Food Systems 2030
România, pe ultimul loc în UE la capitolul producţie de lapte pe cap de vacă
Actualitatea agricola 20 Noiembrie 2023, 13:51

România, pe ultimul loc în UE la capitolul producţie de lapte pe cap de vacă

Producţia de lapte crud a Uniunii Europene este estimată la 160 milioane de tone în 2022, ceea ce ar reprezenta o scădere...

România, pe ultimul loc în UE la capitolul producţie de lapte pe cap de vacă
Aproape 200.000 de fermieri vor primi sprijin de urgenţă în sectorul cerealelor şi al seminţelor oleaginoase
Actualitatea agricola 15 Noiembrie 2023, 15:54

Aproape 200.000 de fermieri vor primi sprijin de urgenţă în sectorul cerealelor şi al seminţelor oleaginoase

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a sprijinului de urgenţă în...

Aproape 200.000 de fermieri vor primi sprijin de urgenţă în sectorul cerealelor şi al seminţelor oleaginoase
Primul raport despre agricultura sustenabilă din România
Actualitatea agricola 10 Noiembrie 2023, 16:01

Primul raport despre agricultura sustenabilă din România

S-a lansat primul raport de agricultură sustenabilă din România în cadrul unui eveniment la Stația de procesare a semințelor...

Primul raport despre agricultura sustenabilă din România
România se află în topul celor mai mari producători de cereale din UE
Actualitatea agricola 08 Noiembrie 2023, 17:12

România se află în topul celor mai mari producători de cereale din UE

În 2022, se estimează că în Uniunea Europeană au fost recoltate 270,9 milioane de tone de cereale, cu 26,7 milioane de tone...

România se află în topul celor mai mari producători de cereale din UE