Ascultă Radio Antena Satelor Live

Măsuri impuse de ANSVSA pentru prevenirea pestei porcine africane

Sărbătorile de iarnă se apropie. Cum e firesc şi tradiţional românesc, oamenii încep să îşi sacrifice porcii, aşa încât, pentru a evita răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA), Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus o serie de măsuri de prevenire, supraveghere și control al bolii.

Măsuri impuse de ANSVSA pentru prevenirea pestei porcine africane

26 Noiembrie 2019, 09:18

Astfel, in gospodăriile populației se impune :

– verificarea respectării normelor sanitar-veterinare privind identificarea și înregistrarea animalelor

– intensificarea controalelor în vederea interzicerii creșterii extravilane (stâne, cantoane, societăți agricole, alte clădiri dezafectate etc.)

– în cazul, în care proprietarul de animale constată înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă cu sânge, diaree cu sânge, sau / şi după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii, acumulări de lichide în cavități, se va anunța de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

În pensiuni turistice și în puncte gastronomice locale , este obligatorie efectuarea cu 24 de ore a examenului ante-mortem, și ulterior al celui post-mortem

– în zona de tăiere trebuie luate măsuri pentru evitarea contaminării cărnii și organelor, ceea ce implică obligatoriu existența unei surse de apă potabilă rece și caldă, un recipient pentru colectarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman.

– în zona în care are loc tranșarea cărnii trebuie luate măsuri pentru evitarea contaminării, ceea ce implică obligatoriu existența unei surse de apă potabilă rece și caldă și facilități corespunzătoare;

– carnea tranșată și organele trebuie manipulate și depozitate în condiții igienice, inclusiv la temperatură controlată, de către persoane cu stare de sănătate și de igienă personală corespunzătoare, astfel încât să fie evitat orice risc de contaminare cu agenți fizici, chimici și microbiologici, respectiv pentru a nu compromite siguranța cărnii și a organelor.

În fermele comerciale se impune :

– verificarea modului de sacrificarea porcilor care se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine şi publicate pe site-ul ANSVSA. Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spații, decât cele autorizate sanitar veterinar.

– verificarea modului de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile comerţului cu porcine, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA.

De asemenea, se vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratelor de Poliţie județene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne.

– verificarea modului de respectare a cerințelor legale aplicabile comerţului cu carne proaspătă și produse din carne, ca urmare a apariției și evoluției unor focare de PPA.

În cazul mișcării animalelor se vor lua măsuri de intensificare a controalelor privind circulația și respectarea prevederilor privind mișcarea porcilor, a cărnii și produselor din carne de porc , intensificarea controalelor rutiere în vederea descurajării comerțului ilegal de porcine și produse provenite de la acestea.

De asemenea, informarea populației cu privire la evitarea achiziționării de animale și produse provenite de la acestea de la persoanele neautorizate și fără documente sanitar – veterinare.

Este interzisă punerea în consumul uman a cărnii de porc care nu a fost supusă examenului pentru detectarea Trichinella spp., iar carnea provenită de la porcinele infestate cu Trichinella spp. se declară improprie consumului uman și se elimină în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay.com

Peste 46.000 de fermieri vor beneficia de măsuri de sprijin în valoare de peste 91 de milioane de euro
Actualitatea agricola 26 Mai 2023, 16:07

Peste 46.000 de fermieri vor beneficia de măsuri de sprijin în valoare de peste 91 de milioane de euro

Plafonul financiar aprobat pentru măsurile de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2022 se ridică la...

Peste 46.000 de fermieri vor beneficia de măsuri de sprijin în valoare de peste 91 de milioane de euro
Fermierii, nemulţumiţi de decizia de reducere a preţului laptelui la raft
Actualitatea agricola 20 Mai 2023, 14:33

Fermierii, nemulţumiţi de decizia de reducere a preţului laptelui la raft

Preţul laptelui îi nemulţumeşte pe fermieri după ce guvernul a decis să aplice o ieftinire la raft. Aceştia spun că...

Fermierii, nemulţumiţi de decizia de reducere a preţului laptelui la raft
Cultura viitorului: A început semănatul sorgului
Actualitatea agricola 19 Mai 2023, 16:56

Cultura viitorului: A început semănatul sorgului

Sorgul poate fi cultivat într-o gamă variată de medii și condiții de sol, ceea ce îl face o cultură adaptabilă și rezistentă.

Cultura viitorului: A început semănatul sorgului
Scandalul legumelor stropite cu soluţii toxice: Daea reiterează că fermierii români fac produse de calitate
Actualitatea agricola 18 Mai 2023, 16:28

Scandalul legumelor stropite cu soluţii toxice: Daea reiterează că fermierii români fac produse de calitate

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, verifică în prezent în judeţul Olt informaţiile apărute în spaţiul...

Scandalul legumelor stropite cu soluţii toxice: Daea reiterează că fermierii români fac produse de calitate
Primele roşii din Programul Tomata scoase pe piaţă au fost testate şi sunt conforme
Actualitatea agricola 18 Mai 2023, 12:44

Primele roşii din Programul Tomata scoase pe piaţă au fost testate şi sunt conforme

Primele roşii produse în judeţul Arad, cu ajutor financiar acordat de stat prin Programul Tomata, au ajuns pe piaţă de câteva...

Primele roşii din Programul Tomata scoase pe piaţă au fost testate şi sunt conforme
Europarlamentarul Carmen Avram a discutat cu fermierii băcăuani despre problemele create de tranzitul cerealelor din Ucraina
Actualitatea agricola 17 Mai 2023, 19:58

Europarlamentarul Carmen Avram a discutat cu fermierii băcăuani despre problemele create de tranzitul cerealelor din Ucraina

Europarlamentarul Carmen Avram, membră în comisia de agricultură a Uniunii Europene din partea României, s-a aflat, astăzi,...

Europarlamentarul Carmen Avram a discutat cu fermierii băcăuani despre problemele create de tranzitul cerealelor din Ucraina
În România sunt active 11 focare de pestă porcină africană
Actualitatea agricola 17 Mai 2023, 16:42

În România sunt active 11 focare de pestă porcină africană

Numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) active în România erau, în data de 17 mai, de 11, arată datele Autorităţii...

În România sunt active 11 focare de pestă porcină africană
Daea: România a solicitat prelungirea termenului care restricţionează importul de produse agricole ucrainene
Actualitatea agricola 15 Mai 2023, 16:20

Daea: România a solicitat prelungirea termenului care restricţionează importul de produse agricole ucrainene

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a anunţat că a formulat o scrisoare adresată blocului comunitar, semnată alături de alte...

Daea: România a solicitat prelungirea termenului care restricţionează importul de produse agricole ucrainene