Super-vaca, campioană la producţia de lapte. Recordul său - 54 de litri de lapte pe zi
Valoarea unei bovine este cunoscută mai ales din producţia de lapte a acesteia. Dacă producţia zilnică de lapte este mare, este clar că avem de a face cu o rasă ce va aduce mari beneficii crescătorilor de bovine.

06 Septembrie 2020, 11:59
Dacă vorbim despre vacile crescute în regim bio, producţia de lapte este, în medie, la fel ca și în cazul fermei vegetale, mai redusă. Însă excepţia, super-vaca ce produce până la 54 litri de lapte pe zi, provine tocmai dintr-o fermă bio din comuna Măerişte, jud. Sălaj.
Ferma Tera Moiad din comuna Măeriște, este membră în Cooperativa Agricolă Fermele Ecologice Silvania din județul Sălaj, organizație care operează ferme zootehnice în regim bio, populate atât cu Bălțată, cât și cu Holstein și care totodată dispune de un proces integrat între sectoarele vegetal bio și zootehnic bio, cu investiții importante în derulare pe partea de procesare vegetală și animală.
Cu un efectiv de 315 vaci matcă, dintre care 265 sunt la muls și 295 capete de tineret, cu vârsta de la 0 la 27 de luni și 56 de tăurași la îngrășat, ferma de la Măerişte se poate mândri cu o producţie medie de lapte bio pe cap de animal muls de 28 l/zi.
În această unitate de creştere a bovinelor, fermierul Dacian Badea a optat pentru bălțată. ”Avem bălțată de tip Simmental, compusă din bălțată românescă, bălțată cehă și bălțată ungurească”, explică administratorul și asociatul unic al fermei Tera Moiad, care este și totodată președintele Cooperativei Agricole Fermele Ecologice Silvania.
Vedeta acestei ferme este o vacă recordmenă, mai exact exemplarul cu numărul CZ318523971, o bălțată cehă (Fleckvieh) născută în 27 aprilie 2016, aflată în a 39-a zi din lactația a treia. În vârful ei de producție supervăcuța bio a dat 54 l de lapte într-o singură zi. În lactația a doua, vaca cu numărul CZ318523971 a avut o producție de 10.705 l, într-un interval de 305 zile.
Văcuţa campioană la producţia de lapte este ”un animal care din punct de vedere al conformației exterioare are musculatura bine dezvoltată, și membre puternice, aspecte caracteristice rasei și care în privința temperamentului este docil, domol, dar puternic, care în turmă este perceput ca un animal dominant”, conform lui Dacian Badea. Ca detaliu amuzant, menționăm că tatăl supervacii bio de la Măeriște provine din Cehia și are numele haios ”Namibia”.
Vacile bio de la ferma din Măerişte primesc o alimentație ce conține: siloz borceag, siloz secară, siloz porumb, fân gramine, furaj combinat ce conține porumb, grâu, șrot soia, șrot rapiță, șrot floare, premix vitamin-mineral, zeolit, drojdie, inhibitor micotoxine, calciu, bicarbonat.