Ziua Naţională a Medicului Veterinar
Pe 15 Mai, se sărbătoreste Ziua Nationala a Medicului Veterinar, la Congresul National de Medicina Veterinara din anul 1994 fiind stabilită, deoarece de această dată sunt legate o serie de evenimente foarte importante pentru medicina veterinara românească.

15 Mai 2020, 18:56
Pe 15 mai 1861, printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a inceput sa functioneze Scoala de Medicina Veterinara, in cadrul Scolii de Medicina si Farmacii, infiintata si condusa de Carol Davilla. Zece ani mai tarziu, tot pe 15 mai, un colectiv de 14 medici veterinari au semnat o «Declaratiune», care a stat la baza infiintarii Societatii de Medicina Veterinara. Aceasta a fost desfiintata in 1949, pentru ca pe 15 mai 1971 sa se reinfiinteze, iar ulterior sa fie denumita Asociatia Medicilor Veterinari din Romania.
Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, cu organizare autonoma reglementata. Este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari,
Primul Colegiu al Medicilor Veterinari s-a infiintat prin Decretul – Lege nr. 3594 din 30 septembrie 1939, semnat de Regele Carol al II-lea. Colegiul a fost condus de Dr. Gheorghe Ionescu – Braila, primul sau Decan, fiind organizat in 11 sectiuni corespunzatoare celor 10 Tinuturi administrative ale tarii si Municipiul Bucuresti. Activitatea s-a intrerupt in anul 1948, reluandu-se in anul 1998, odata cu adoptarea Legii 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar, ca forma de organizare autonoma, non-guvernamentala, apolitica si non-profit.
Colegiul Medicilor Veterinari, are in evidenta medici veterinari, care profeseaza in sectorul de stat, medici veterinari cu libera practica organizati in unitati medicale veterinare private de asistenta (cabinete, spitale, clinici) depozite si farmacii veterinare, precum si un numar insemnat de medici veterinari care sunt angajati in unitati economice sau in invatamant, cercetare.
Sursa: Viorel Grosu
Foto: pixabay