-

România a semnat un acord pentru creşterea finanţării pentru inovaţia în agricultură

Zece state din Europa Centrală şi de Est (ECE), printre care şi Romania, au semnat un acord pentru creşterea ponderii  în finanţarea europeană pentru inovaţie şi cercetare în agricultură.


Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii din Ungaria, Zsolt Feldman, a precizat că ţările din grupul Visegrad, alături de Bulgaria, Croaţia, România, Slovenia şi ţările baltice, vor să dezvolte o strategie comună pentru a participa la programul european BIOEAST. În cadrul financiar 2021-2027, acest program va aloca 10 miliarde euro pentru proiecte de cercetare, dezvoltare şi inovaţie în sectorul agri-food.

Zsolt Feldman a subliniat că în ultimii zece ani ponderea statelor din ECE în programele de inovaţie din sectorul agriculturii a fost de doar 10%.


De asemenea, cele zece state din Europa Centrală şi de Est au convenit miercuri să pună la punct o strategie macroregională prin care să stabilească şi să atingă obiective comune. Dezvoltarea zonelor rurale prin utilizarea unui model inovativ şi integrativ este foarte importantă au apreciat semnatarii, adăugând că diversitatea regională ar trebui de asemenea promovată.

Sursa: AGERPRES