-

Cum depozitați silozul? Care este varianta cea mai ieftină

Una dintre preocupările de sezon ale fermierilor, este, fără îndoială, aceea de a procura și a depozita în siguranță silozurile necesare pentru anotimpul rece.

Sigur, e de preferat, ca acestea să fie depozitate în spații adecvate pe care le știm cu toții. O altă variantă la care apelează mulți fermieri este însilozarea direct în câmp.

Această procedură nu necesită investiții însemnate și este indicată pentru culturile care eliberează cantităţi foarte reduse de efluenţi, precum graminee pălite cu peste 26% substanţă uscată, porumbul cu peste 25-31% substanţă uscată și culturile de cereale verzi cu peste 28% substanţă uscată.

Terenul pe care se va amplasa silozul trebuie să fie unul neapărat plat. Se curăță mai întâi de pietre şi alte materiale ascuţite și dacă suprafața este una înierbată, aceasta este foarte potrivită pentru amplasarea silozului.

La bază se aşează o folie de siloz din plastic, cu o grosime de cel puțim 0,15 mm. Prima încărcătură de furaje se descarcă la unul dintre capete. Următoarele se adaugă în continuare, în straturi subțiri.

Permanent se are în vedere ca pe lateralele silozului să rămână liberă o fâșie de folie lată de aproximativ un metru. Furajul recoltat se aşezată în grămadă în straturi subţiri, de maximum 40 cm.

De fiecare dată când se adaugă materiale noi, silozul se tasează. Gradul de tasare necesar este atins atunci când stiva nu-şi mai schimbă forma la trecerea utilajului de tasare.

Pentru a evita introducerea de pământ în interiorul silozului, utilajul de tasare nu trebuie să iasă în afara foliei de plastic.

Grămada de furaje trebuie completată cât mai repede posibil, într-o zi sau cel mult două. Doar așa se poate garanta o bună conservare a hranei depozitate astfel.

Imediat ce întreaga recoltă a fost depozitată, stiva a fost tasată suficient şi suprafaţa sa este netedă, acoperiţi silozul cu folie. Și această folie este recomandat să nu fie mai subțire de 0,15 mm.

Pe lateral se unește folia de deasupra cu cea de dedesubt şi se rulează, din exterior către marginea stivei. Marginile rulate se acoperă cu nisip, pentru a face stiva etanşă, împiedicând pătrunderea aerului.

Peste grămada astfel realizată se mai pune încă o folie suplimentară. Apoi, la final, tot silozul astfel realizat se acoperă cu nisip, cauciucuri de maşină sau o plasă de protecţie rezistentă, cu găuri mici.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay

Articole înrudite