Acord pentru crearea unui pachet de sprijin care să ajute fermierii și producătorii din mediul rural
Parlamentul și Consiliul European au adoptat o poziție comună privind crearea unui pachet suplimentar de recuperare pentru fermierii, producătorii de alimente și zonele rurale din UE.

02 Decembrie 2020, 11:06
Negociatorii au convenit ca toate fondurile să fie puse la dispoziție pentru comunitățile rurale din UE în anii 2021 și 2022. Aproximativ 30% din ajutorul de 8,7 miliarde EUR va deveni disponibil în 2021, iar restul de 70% ar fi eliberat în 2022, spune textul convenit.
Deputații europeni susțin că, cel puțin 37% din fondurile de recuperare să fie destinate fermelor ecologice, pentru acțiuni legate de mediu și climă și pentru bunăstarea animalelor.
Alte 55 de procente din fond vor sprijini startup-urile tinerilor fermieri și investițiile la fermă care contribuie la o recuperare rezilientă, durabilă și digitală.
Ponderea fondurilor de redresare pe care țările UE le vor cheltui pentru practicile benefice pentru mediu nu ar trebui să fie mai mică decât procentul din pachetul de dezvoltare rurală al UE pe care îl cheltuiesc în prezent în acest scop.
Investițiile făcute de fermieri și procesatori de alimente care contribuie la o redresare economică durabilă și digitală pot fi sprijinite cu fonduri nerambursabile reprezentând până la 75% din costurile totale.
Deputații au reușit, de asemenea, să mărească plafonul pentru ajutorul acordat din Fondul de dezvoltare rurală pentru instalarea tinerilor fermieri de la 70.000 la 100.000 de euro.
Acest acord va trebui să intre în vigoare în cadrul noii Politici Agricole Comune (PAC) și să fie aplicabil începând cu 1 ianuarie 2021.
Pentru fermierii români acest ajutor poate însemna inclusiv un îndemn pentru creșterea animalelor în condiții mai bune, în ferme mai moderne.
Sursa: Viorel Grosu
Foto: pixabay