-

2 în 1. Planta care produce roşii şi cartofi în același timp

De la industria auto până la domeniul agricol, se pare ca am intrat în era hibridului. Experimente în care se combină tot felul de produse pr inprocedee diverse pentru a crea "ceva nou", mai bun, mai eficient, mai productiv, sunt tot mai des abordate de ştiinţă şi tehnică.

Nici horticultura nu este “străină” de astfel de tehnici. În 2017, planta hibrid care producea vinete și cartofi, creată de românul Valentin Cucu, a luat prin surprindere actualitatea agricolă de atunci.

Recent, compania de horticultură Thompson and Morgan vinde pe piața din Marea Britanie o noua, plantă care produce cartofi și roșii în același timp.

Planta, denumită „TomTato”, este un hibrid creat pe cale naturală, fără manipulare genetică, rezultată prin altoirea unei plante de cartof cu o plantă de tomate.

Având în vedere faptul că roşia şi cartoful fac parte din aceeași familie, cea a solanaceelor, altoirea lor a fost posibilă.Totuși, procesul de altoire este destul de dificil. Din fiecare plantă este tăiată o bucată de țesut de dimensiunea unei gămălii de ac, care este apoi verificată și crescută separat într-un gel special și ulterior în compost.

Când ating înălțimea de cinci centimetri, tulpinile celor două plante sunt tăiate în unghiuri identice și altoite. Capătul superior al plantei de cartof și extremitatea inferioară a plantei de tomate sunt legate, până când se formează o îmbinare naturală.

„Este o operațiune care necesită o îndemânare deosebită”, a afirmat Paul Hansord, directorul companiei Thomson and Morgan.

Procesul de altoire începe într-un laborator din Olanda, după care plantele sunt trimise în Marea Britanie, unde cresc în sere până ajung suficient de mari pentru a fi vândute.

O singură plantă poate produce aproximativ 500 de roșii cherry și o recoltă rezonabilă de cartofi. Roșiile și cartofii pot fi recoltați în același timp.

Planta produsă de Thomson and Morgan nu este o premieră, însă încercările anterioare au avut deficiențe în ceea ce privește gustul.

Sursa foto