-

Nu uitați de revizia utilajelor agricole înainte de debutul campaniei de primăvară

Nu neglijați revizia utilajelor atât de necesare în sectorul agricol. Cele mai solicitate sunt tractoarele, iar acestea necesită o operațiune complexă și care necesită destul de mult timp.

Specialiștii recomandă să se verifice în mod special, nivelurile la ulei, lichidul de răcire, uleiul din instalațiile hidraulice.

Cu aceeași ocazie trebuie verificate și conductele și furtunele din cauciuc, care adesea sunt atacate de rozătoare.

De asemenea, este recomandată și verificarea stării de uzură a cauciucurilor.

De atenție trebuie să se bucure și celelalte mașini și utilaje agricole care vor fi puse în funcțiune în perioada imediat următoare. Printre ele se află mașinile de împrăștiat îngrășăminte, la care trebuie verificate pe îndelete organele active.

Acestea trebuie să asigure o împrăștiere cât mai uniformă a îngrășămintelor în câmp.

Combinatoarele, ca și discurile, trebuie și ele minuțios verificate. Orice defecțiune a lor, care se manifestă prin mișcări mai greoaie, reprezintă o cantitate suplimentară de combustibil consumat.

Foarte importante sunt și semănătorile. Dacă ele nu funcționează așa cum trebuie, rezultatul este , fie o pierdere însemnată de producție, cauzată de densități prea mici la semănat, fie prin risipa de sămânță, din cauza pierderilor necontrolate ale semințelor.

Cea mai indicată soluție este ca pentru revizia utilajelor să apelați la serviciile specialiștilor.

Dacă în cazul unui disc sau combinator, de cele mai multe ori gospodarii pot sesiza și chiar repara defecțiunile, nu la fel se întâmplă cu celelalte utilaje. În schimb, personalul calificat știe exact ce și unde să caute, la fel cum dispune și de piesele de schimb necesare.

A folosi mână de lucru nespecializată nu înseamnă, până la urmă, decât cheltuieli suplimentare.

De cele mai multe ori, așa-zișii „specialiști” nu vor remedia decât parțial și temporar problemele, astfel încât, până la urmă se va ajunge la risipă sau la imobilizarea utilajelor.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay.com

Articole înrudite