Agro Invest - schemă nouă de sprijin, o oportunitate pentru fermieri!
În încercarea de a veni în sprijinul fermierior şi de a menţine agricultura, atât de afectată în această perioadă, pe linia de plutire, Guvernul va introduce o schemă de garantare a creditelor din agricultură.

05 Decembrie 2020, 15:29
Premierul Ludovic Orban și ministrul Finațelor, Florin Cîțu au afirmat ca valoarea plafonului de garanții se ridică la un miliard de lei, iar funcționarea schemei Agro Invest va fi similară cu IMM Invest.
Noua schemă de garantare a creditelor pentru companiile din agricultură Agro Invest a fost discutată într-o primă lectură în şedinţa de guvern. „Suntem pregătiţi cu actul normativ – în primă lectură. Important – această schemă va avea un plafon de garanţii de un miliard de lei şi este pe aceleaşi principii pe care le avem la IMM Invest. Totuşi, sunt câteva lucruri specifice sectorului agricol din România”, a spus ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, în şedinţa de guvern de săptămâna trecută.
Premierul Ludovic Orban a menţionat că Guvernul trebuie să ofere garanţii pentru finanţare, astfel încât să se elimine dependenţa pe care o au fermierii de tipul de creditare care este utilizat şi care „într-un fel îi obligă să vândă la recoltare, adică în momentul cel mai prost al pieţei, când e oferta cea mai mare la o cerere care este menţinută în mod deliberat la un nivel scăzut”.
”În mod similar cu programul IMM Invest, fermierii vor putea beneficia de acces la finanțare bancară prin credite cu garanții de stat și dobândă subvenționată, printr-un nou program adoptat de Guvernul Orban în ședința de Guvern de aseară, respectiv programul Agro Invest. Prin acest program se acordă un plafon de garanții de stat de un miliard de lei pentru fermierii care vor accesa credite pentru capital de lucru și pentur investiții, cu garanții de stat și cu dobândă subvenționată, la fel ca în programul IMM Invest care în acest moment a ajuns la un plafon de peste 16 miliarde de lei garanții de stat acordate întreprinderilor mici și mijlocii, vorbim despre peste 22.000 de IMM-uri care în această perioadă de criză au avut posibilitatea să acceseze finanțare bancară cu garanții de stat și dobândă subvenționată pentru derularea investițiilor sau pentru asigurare capitalului de lucru. O măsură foarte bine primită de mediul de afaceri și care, iată, în acest moment, Guvernul o extinde și pentru zona companiilor din sectorul agricol”, a declarat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.