-

Favipiravir, antiviralul care ajută la eliminarea rapidă a noului coronavirus

Un antiviral folosit de medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara ajută la eliminarea mai rapidă a virusului din organism.

Este vorba despre Favipiravir, care a fost utilizat până acum în tratamentul formelor severe de gripă, dar şi împotriva unor virusuri foarte puternice care pot declanşa infecţii mortale. Medicamentul care a intrat în schema de tratament aprobată de Ministerul Sănătăţii în urmă cu două luni ameliorează simptomele infecţiei cu noul coronavirus şi reduce durata de spitalizare în cazurile medii de boală. Medicul primar de boli infecţioase Maria Cerbu a declarat că tratamentul se poate administra doar în spital, din cauza riscului apariţiei unor efecte secundare.
Maria Cerbu: „L-am administrat în special la formele medii de boală, cu evoluţie favorabilă a pacienţilor. Pacientul trebuie să rămână sub monitorizare atentă, pentru că are o grămadă de reacţii adverse şi, atunci, trebuie să fim foarte atenţi la ce se întâmplă, ca să putem interveni imediat. S-a redus ca şi timp durata de spitalizare a pacientului şi testele de PCR s-au negativat un pic mai repede. Numărul de tablete în prima zi este foarte mare, sut 16 comprimate de înghiţit, opt dimineaţa, opt seara, şi din ziua a doua de tratament se iau trei dimineaţa şi trei seara.”
Medicamentul folosit în terapia anti-COVID-19 la Timişoara este inclus şi în protocoalele terapeutice din ţări precum Japonia, India şi China. România a anunţat că va importa peste 700.000 de tablete de Favipiravir, care vor fi distribuite spitalelor din prima linie aflate în lupta cu noul coronavirus, ne-a informat corespondentul RRA Alina Bujancă.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite