-

Studiile clinice greco-israeliene pentru un nou medicament anti COVID-19

Grecia este prima ţară din Uniunea Europeană care participă împreună cu Israelul la studiile clinice pentru un nou medicament anti COVID-19.

Acesta se numeşte EXO-CD24, iar studiile clinice programate de săptămâna viitoare în trei mari spitale din Grecia sunt rezultatul întâlnirii avute în luna februarie la Ierusalim de premierii Benjamin Netanyahu şi Kyriakos Mitsotakis. Medicamentul testat în prima etapă de medicul israelian Nadir Arber îi ajută în special pe pacienţii a căror sănătate se degradează semnificativ. Cu mai multe explicaţii de la Atena Mihaela Lambrinidou.
Doctorul israelian Nadir Arber, profesor în medicină şi gastroenterologie de la centrul medical şi Universitatea din Tel Aviv s-a aflat la Atena în săptămâna premergătoare sărbătorilor pascale şi s-a întâlnit cu omologii greci şi şeful comisiei sanitare naţionale pentru COVID-19, Sotiris Tsiodras, pentru a pune la punct ultimele amănunte ale acestei colaborări. Faza iniţială a testelor clinice s-a desfăşurat cu mare succes în Israel, iar faza a doua a testelor se va desfăşura în Grecia pe un număr mult mai mare de pacienţi. Medicamentul se inhalează direct în plămâni şi reduce complicaţiile grave provocate de COVID-19, acţionează fără efecte secundare şi combate aşa-numita furtună de citokine, care este responsabilă pentru deteriorarea rapidă a multor pacienţi cu COVID-19, care ajung în final să îşi piardă viaţa. În paralel, medicamentul provoacă o supra stimulare a sistemului imunitar. În Grecia tratamentului pentru COVID-19 va fi administrat la pacienţii spitalizaţi cu severitate intermediară şi critică timp de cinci zile. Grecia are cel mai mare număr de decese raportate la un milion din Europa şi un număr foarte mare de pacienţi intubaţi la terapie intensivă. Testarea medicamentului în faza a doua a se va desfăşura doar în ţara noastră pentru a se examina doza, eficacitatea şi siguranţa acestuia. Dacă rezultatele vor fi încurajatoare, va urma faza a treia testelor clinice, aceasta fiind şi cea mai importantă fază la care vor participa şi alte ţări pentru ca medicamentul să poată primi aprobare internaţională. Sotiris Tsiodras, omologul grec al lui Nadir Arber, a subliniat că acesta este un nou studiu la care cercetătorii greci participă cu entuziasm. Studiul utilizează o nouă metodă de transport a unui medicament nou bazat pe nanoparticule extracelulare, implicat în procesele intercelulare, este ieftin şi eficient, fiind nevoie să fie administrat doar o doză pe zi, timp de cinci zile, iar recuperarea pacienţilor este rapidă, aşa cum au arătat studiile clinice efectuate în Israel.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite