-

 Studiu: „COVID ucide precum veninul şarpelui cu clopoţei”

O enzimă extrem de asemănătoare cu cea a veninului şarpelui cu clopoţei este mecanismul cheie responsabil pentru mortalitatea provocată de Covid-19.

Descoperirea făcută de cercetătorii de la Universitatea din Arizona, în colaborare cu Universitatea Stony Brook şi Şcoala de Medicină a Universităţii Wake Forest, a fost prezentată în studiul publicat în Journal of Clinical Investigation. Cercetătorii au analizat probe de sânge de la două grupuri de pacienţi cu COVID-19, unul alcătuit din 127 de bolnavi internaţi la Stony Brook University în perioada ianuarie şi iulie 2020 şi un al doilea grup independent, compus din 154 de pacienţi internaţi tot la Stony Brook şi Banner University Medical Center din Tucson în perioada ianuarie şi noiembrie 2020, descoperind că circulaţia enzimei sPLA2-IIA poate fi cel mai important factor responsabil cu mortalitatea la pacienţii bolnavi de Covid: „Atunci când enzima activată circulă la niveluri ridicate - în indivizii sănătoşi se găseşte în concentraţii scăzute - are capacitatea de a "žmăcina"ť membranele organelor vitale. Mulţi pacienţi participanţi la studiu care au murit din cauza coronavirusului, au avut niveluri prea mari”, a spus Floyd Chilton, principalul coautor al lucrării şi director al Arizona Precision Nutrition and Wellness Initiative .
De ce este letală enzima? Totul începe cu rolul fundamental pe care aceasta îl are în apărarea împotriva infecţiilor bacteriene: „Opune rezistenţă bolilor, cu alte cuvinte enzima încearcă să omoare virusul. Însă la un moment dat, este eliberată în cantităţi atât de mari, încât lucrurile merg într-o direcţie foarte proastă, distrugând membranele celulare ale pacientului şi contribuind astfel la insuficienţa multiplă a organelor şi la deces. Un mecanism similar, ca şi caracteristici, cu cel al unei enzime prezente în veninul şarpelui cu clopoţei”.
„Spre deosebire de majoritatea studiilor planificate şi realizate de-a lungul anilor, acest lucru s-a întâmplat în timp real în UCI.” Cercetătorii au analizat mii de date despre pacienţi, folosind algoritmi de învăţare automată. În plus faţă de factorii de risc tradiţionali, cum ar fi vârsta, indicele de masă corporală şi condiţiile preexistente, echipa s-a concentrat şi pe enzimele biochimice şi pe nivelurile de metaboliţi lipidici ale pacienţilor. Astfel, descoperirea conduce la concluzii care ar putea oferi o nouă direcţie luptei împotriva coronavirusului: una dintre acestea fiind că la majoritatea indivizilor sănătoşi, nivelurile circulante ale enzimei sPLA2-IIA sunt în jur de jumătate de nanogram pe mililitru. Conform studiului, COVID-19 a fost letal la 63% dintre pacienţii cu forme severe, care aveau niveluri de sPLA2-IIA egale, sau mai mari de 10 nanograme pe mililitru.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite